"Rīdzinieka kartes" varētu piedāvāt arī Pierīgas iedzīvotājiem un tiem, kam Rīgā ir īpašums

© Raitis Plauks, f64

"Rīdzinieka kartes", kas no 1.janvāra ļautu Rīgas sabiedriskā transporta biļetes iegādāties par 0,60 eiro, varētu piedāvāt arī Pierīgas iedzīvotājiem un tiem, kam Rīgā ir īpašums, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vēl nav sniegusi savu atzinumu par saistošo noteikumu grozījumiem, kurus 7.oktobrī pieņēma Rīgas dome, taču Ameriks prognozē, ka ministrija, visticamāk, tos atzīs par tiesiskiem, bet prasīs precizēt atsevišķus punktus. Precizējot noteikumus, atlaižu piešķiršanu varētu rosināt ne tikai Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem, bet arī tiem, kam Rīgā ir īpašums.

Ameriks šodien ticies ar Stopiņu novada domes priekšsēdētāju Jāni Pumpuru ("Reģionu alianse"), lai apspriestu iespējamo sadarbību sabiedriskā transporta jomā, un abi vienojušies, ka pareizākais būtu Pierīgas pašvaldībām - Stopiņiem, Mārupei, Garkalnei, Carnikavai, Babītei un citām - Rīgas plānošanas reģionā tikties un pārrunāt iespējamās sadarbības formas.

Iespējams, Pierīgā un Rīgā varētu ieviest līdzīgu kārtību, kādā valsts finansē bezmaksas sabiedriskā transporta biļetes invalīdiem. Pašvaldības varētu vienoties, ka pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" arī citu pašvaldību iedzīvotājiem piešķir "Rīdzinieka kartes", kas nodrošinātu precīzu pakalpojuma sniegšanas apjoma uzskaiti, un reizi trīs mēnešos Pierīgas pašvaldības norēķinātos ar Rīgu, kompensējot saviem iedzīvotājiem biļešu cenu atšķirības, pastāstīja Ameriks.

Tādējādi Pierīgas pašvaldības varētu atturēt savus iedzīvotājus no deklarēšanās Rīgā lētāka sabiedriskā transporta dēļ un vienlaikus pasargāt no biļešu cenu kāpuma, savukārt "Rīgas satiksme" varētu tādējādi saņemtu pilnu samaksu par braucienu.

Rīgas domes sākotnējā ideja gan bija ar sabiedriskā transporta atlaidēm vairot Rīgā deklarēto personu skaitu, lai galvaspilsētas kontā nonāktu šo cilvēku maksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tādējādi palielinot Rīgas pašvaldības nodokļu ieņēmumus.

Tikmēr Saeimā tiek gatavoti grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, kas liegtu izmantot deklarēto dzīvesvietu kā vienīgo pamatojumu atlaižu piešķiršanai sabiedriskajā transportā. Ameriks uzskata, ka likuma grozījumu priekšlikums no tiesiskā viedokļa ir politisks, jo no juridiskā viedokļa visas pašvaldības savas teritorijas iedzīvotājiem var piešķirt atlaides. Rīgas vicemērs norādīja, ka pašvaldība var arī pārfrāzēt punktu par atlaidēm, piemēram, nosakot, ka 50% atlaides galvaspilsētas sabiedriskajā transportā saņem Rīgā deklarētie iedzīvotāji no 18 līdz 75 gadu vecumam.

"Ir jāmeklē risinājumi. Mums ir starptautiski auditēts atzinums, ka brauciena pašizmaksa ir 84 santīmi. Jautājums ir - kas to segs. Sociālisma nav," uzsvēra Ameriks.

Jau ziņots, ka Rīgas dome no 1.janvāra iecerējusi diferencēt sabiedriskā transporta biļešu cenas, nosakot, ka Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem par biļetēm būs jāmaksā nedaudz mazāk - 42 santīmus jeb 0,60 eiro, bet Rīgā nedeklarētajiem pasažieriem biļete būs divreiz dārgāka. Līdzīgas izmaiņas paredzēts noteikt arī mēnešbiļešu cenās. Atlaides varēs saņemt pasažieri, kas deklarējušies Rīgā un noformējuši personalizēto e-talonu jeb "Rīdzinieka karti".