Joprojām nav zināms, kas nogalina zivis Ičas upē

© Laudona.lv

Saistībā ar Ičas upē konstatēto ķīmisko piesārņojumu un zivju bojāeju šodien plkst.14 Valsts vides dienesta (VVD) Rēzeknes reģionālās vides pārvaldes telpās notiks starpnovadu Civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēde, aģentūra LETA noskaidroja Balvu novada domē.

Upes krastos dzīvojošie iedzīvotāji ir brīdināti par upes ūdenī konstatēto piesārņojumu, aicināti atturēties no makšķerēšanas un upes ūdens izmantošanas lopu dzirdināšanā un citām vajadzībām.

Sēdē VVD, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki kopā ar vietējo pašvaldību vadītājiem un atbildīgajām amatpersonām analizēs radušos situāciju un lems par turpmāko rīcību.

VVD Rēzeknes reģionālās vides pārvaldē aģentūrai LETA pieļāva, ka jau šodien varētu kļūt zināmi analīžu rezultāti un tikt noskaidrots, kāda toksiskā ķīmiskā viela izraisījusi zivju bojā eju Ičas upē.

Patlaban VVD nav versiju nedz par to, ar kādu toksisko ķīmisko vielu upe ir piesārņota, nedz par to, kas un kādā veidā to ir izdarījis. Saistībā ar notikušo VVD amatpersonas ir vērsušās ar iesniegumu Valsts policijā, kura sākusi minētās lietas izmeklēšanu.

VVD amatpersonas pieļauj, ka upes piesārņojuma izraisīšanā vainojamie varētu tikt noskaidroti.

Ičas upē posmā no autoceļa Rēzekne-Gulbene līdz Vērdes upes ietekai uzskaitītas 374 upē redzamas bojāgājušas līdakas, 88 asari un citas zivis, kopumā 60 kg apmērā. Pārbaudēs vizuāli novērots, ka lielākais bojāgājušo zivju skaits ir Ičas upes posmā apmēram vienu kilometru uz augšu pret straumi un apmēram vienu kilometru lejup pa straumi no vietas, kur Ičas upē ietek gar Bērzpils purva austrumu, dienvidaustrumu un dienvidu malu esošais meliorācijas grāvis.

Šāda zivju koncentrācija, iespējams, saistīta ar Ičas upes grunts reljefu un straumi. Tālāk pa straumi no minētās vietas redzamo bojāgājušo zivju skaits pakāpeniski samazinājies, līdz izzudis pavisam līdz Vērdes upes ietekai. Citos Ičas posmos zivju bojāeja nav konstatēta.

Lai noskaidrotu zivju bojāejas iemeslu, paņemti ūdens paraugi un tiek pētītas arī bojāgājušās zivis. Pirmie saņemtie rezultāti no laboratorijas liecina, ka zivju bojāejā varētu būt vainojamas toksiskās vielas. Taču pārbaudēs uz vietas eksperti nav konstatējuši ne notekūdeņu, ne kādu toksisko vielu izplūdes avotus. Tāpat nav novērots vizuāli redzams piesārņojums ūdenī, kā arī nav sajūtamas kādas smakas.

Lai arī piesārņoto ūdeņu platība ir palielinājusies, patlaban piesārņojums no Ičas upes ir izplatījies līdz pat Aiviekstei, piesārņojuma koncentrācija ir samazinājusies.

Jau ziņots, ka Balvu novadā, Ičas upē, šīs nedēļas sākumā konstatēta masveida zivju bojāeja, ko, iespējams, izraisījis toksisks piesārņojums.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, VVD šonedēļ saņēmis informāciju no vietējiem iedzīvotājiem, ka Ičas upē posmā no autoceļa Rēzekne-Gulbene līdz Vērdes upes ietekai vērojama zivju bojāeja - simtiem līdaku, asari, sapali un citas zivis.

VVD par notikušo informējis vietējās pašvaldības, Pārtikas un veterināro dienestu, kā arī vērsies Valsts policijā ar lūgumu ierosināt krimināllietu. Tāpat ir ierosināta ekspertīze, lai noteiktu, cik lieli zaudējumi nodarīti zivju resursiem.

VVD turpina regulāri apsekot Ičas upes apvidu, kā arī citas tuvējās ūdenstilpes, lai novērtētu situāciju un nepieciešamības gadījumā strauji rīkotos.

Vienlaikus iedzīvotāji ir aicināti ziņot par aizdomīgiem gadījumiem šajā apkārtnē.

Svarīgākais