Streļčenoks: Ja mani atlaidīs, zaudēšu cerības, ka KNAB ir neitrāls

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks ir gatavs, ka varētu tikt atlaists no biroja vadības. Kā šorīt Latvijas Televīzijā izteicās Streļčenoks, atlaišanas gadījumā viņš zaudēšot cerības, ka KNAB savā darbībā ir neitrāls.

Jau ziņots, ka Streļčenoks jau ilgāku laiku konfliktē ar savu vietnieci Jutu Strīķi, pret kuru viņš ierosinājis divas disciplinārlietas, kas pamatā saistās ar darba atskaišu nesniegšanu. Strīķe ir paudusi viedokli, ka Streļčenoks gatavo viņas atlaišanu. Vakar piecu KNAB nodaļu vadītāji nosūtījuši vēstuli Ministru prezidentam, kurā aicina nekavējoties izveidot komisiju, kas izvērtētu iemeslus Streļčenoka atbrīvošanai no amata. KNAB nodaļu vadītāji uzskata, ka Streļčenoks nodarbojas ar mērķtiecīgu un destruktīvu tirāniju.

Streļčenoks pēdējo vēstuli šorīt dēvēja par Strīķes agoniju, jo tuvojas viņas disciplinārpārbaužu noslēgums un ārkārtas novērtēšana. Šādi Strīķe cenšoties sevi pasargāt, un arī vēstules autoriem esot personīgi motīvi. Piemēram, vieni vēstuli esot parakstījuši, jo KNAB sākta pārbaude par virsstundu piešķiršanu, kas, pēc Streļčenoka domām, varētu būt piešķirtas neatbilstoši noteikumiem, tādējādi saņemot lielāku atalgojumu, kāda cita to esot darījusi, jo uz viņu krīt aizdomas, ka viņa iesniegusi dokumentu, kas "sagatavots ārpus biroja".

Tas, ko vēstules autori sauc par tirāniju, Streļčenoka vērtējumā esot tikai kārtība.

Vaicāts, vai šāda konflikta apstākļos viņam nav neērti strādāt un varbūt viņš pats grasās pamest amatu, Streļčenoks sacīja, ka viņa mērķis neesot palikt amatā un viņam neesot bail to zaudēt. Viņš uzskata, ka birojā situācija nav traģiska, tas turpina strādāt un arī cilvēku aiziešana no biroja neesot saistīta ar konfliktu. Cilvēku aiziešanai esot ļoti dažādi iemesli, Streļčenoks ar katru aizgājēju tos esot pārrunājis un neviens neesot teicis, ka iet prom domstarpību dēļ.

Streļčenoks pieļāva, ka aiz konflikta stāvot kaut kāda politiska aizmugure, tāpēc viņš pieļauj, ka tiks izveidota komisija, lai veiktu viņa darba ārpuskārtas novērtēšana, turklāt tas varot notikt ļoti ātri, lai viņš nepaspētu pabeigt Strīķes disciplinārlietas un citas iesāktās pārbaudes.

KNAB vadītājs izteicās, ka pēc viņa uzstāšanās televīzijā Strīķe izmantošot "ierasto taktiku" un veikšot kādas skaļas procesuālās darbības, lai aizēnotu viņa vēstījumu.

Jau ziņots, ka vēstuli premjeram, bijušā KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova vadītajai Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijai un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram parakstījuši Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore, Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs, Operatīvo pasākumu nodaļas vadītājs Jānis Circens, Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece un Iekšējās drošības nodaļas vadītāja Sanita Zandersone-Reisa.

Aģentūras LETA rīcībā esošajā vēstulē KNAB nodaļu vadītāji velta kritiku KNAB vadītājam. Viņi ar pilnu pārliecību apgalvo, ka Streļčenoks izmanto viņam ar likumu piešķirto varu, tādējādi destruktīvi dezorganizējot KNAB darbu.

Pēdējā laikā konflikts starp Streļčenoku un KNAB darbiniekiem uzņēmis jaunus apgriezienus. Streļčenoks ierosinājis divas disciplinārlietas pret savu vietnieci Jutu Strīķi, bet 19.septembrī piemēroja disciplinārsodu - atbrīvošanu no amata - biroja Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītājai Ilzei Draveniecei.