Saeima noraida SC ierosinājumu uzdot valdībai pagaidām apturēt bankas "Citadele" pārdošanu

Saeima šodien noraidīja politiskās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) ierosinājumu uzdot valdībai apturēt visas darbības, kas saistītas ar AS "Citadele banka" pārdošanu, kamēr parlamentā nav pabeigta ar šo jautājumu saistītā likumprojekta izskatīšana.

SC piedāvātais lēmumprojekts paredzēja apturēt "Citadeles" pārdošanu, kamēr netiks izskatīti grozījumi Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā. Šie likuma grozījumi tika izstrādāti, lai panāktu "Citadeles" pārdošanas atlikšanu un pieņemtu atsevišķu likumu bankas atsavināšanai.

Deputāts Andrejs Elksiņš (SC) norāda, neskatoties uz Saeimā virzīto likumprojektu par nepieciešamību izstrādāt un apstiprināt atsevišķu likumu bankas "Citadele" atsavināšanai, nesagaidot tā izskatīšanas pabeigšanu, valdībā jau ir nolemts, ka investora meklējumos valdību konsultēs Francijas banka "Societe Generale".

"Parlamentārā republikā šāda nihilistiskā attieksme no valdības puses pret Saeimā vērtēto likumdošanas iniciatīvu nav pieņemama," akcentē deputāts, piebilstot, ka bankas "Citadele" pārdošanai pašlaik "nav tas labākais laiks".

Tomēr šis ierosinājums neguva Saeimas vairākuma atbalstu un lēmuma projekts tika noraidīts.

Iepriekš grozījumu Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un Privatizācijas likumā nodošanu komisijām atbalstīja arī viens no koalīcijas politiskajiem spēkiem "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, tomēr šodien SC rosināto lēmuma projektu neviens no koalīcijas partneriem neatbalstīja.

Kā ziņots, bankas "Citadele" investora meklējumus konsultēs Francijas banka "Societe Generale. Bankas "Societe Generale" uzdevums būs izvēlēties labāko investoru bankai. Darījuma juridiskais konsultants būs starptautisks juridiskais uzņēmums "Linklaters".

Iespējamie privātā kapitāla piesaistes modeļi bankai "Citadele" ir vairāki - tā var būt valstij piederošo bankas akciju pārdošana stratēģiskajam investoram vai vairākiem finanšu investoriem, kā arī iespēja laist bankas akcijas publiskajā piedāvājumā ar biržas starpniecību.

Svarīgākais