Pētījums: Šogad cilvēki Ziemassvētku dāvanu iegādē būs daudz taupīgāk

Lielākā daļa cilvēku jeb 67% šogad par Ziemassvētku dāvanām tērēs mazāk nekā pērn, liecina aptauju portāla "VisiDati.lv" pētījuma rezultāti.

Mazāk nekā trešdaļa no aptaujātajiem (28%) atzinuši, ka tērēs aptuveni tikpat, cik pagājušajā gadā, bet pavisam maza daļa iedzīvotāju (5%) Ziemassvētku dāvanu iegādei tērēs vairāk.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, ievērojami samazinājusies tā iedzīvotāju daļa, kas dāvanu iegādei tērēs lielas naudas summas, bet pieaudzis to cilvēku skaits, kas tērēs mazas naudas summas.

Šogad tikai 20% atzinuši, ka dāvanu iegādei atvēlēs vairāk par 60 latiem, kamēr pērn šādu summu tērēja 36% cilvēku. Vairāk nekā puse aptaujāto šogad tērēs līdz 40 latiem, bet 38% aptaujāto atzīst, ka tērēs tikai līdz 20 latiem. Pērn šādu summu tērēja mazāk iedzīvotāju (25%).

Jautājumā par to, ko šogad vēlētos saņemt dāvanā, gan vīriešiem, gan sievietēm visbiežāk sniegtā atbilde ir "Svētki kopā ar ģimeni un draugiem - tā ir labākā dāvana". No mantām visvairāk kārotās ir praktiska pielietojuma dāvanas, savukārt sievietes vēl labprāt vēlētos saņemt pašdarinātas lietas, ceļojumu vai abonementu kādam žurnālam, bet vīrieši - simboliskas dāvanas, piemēram, sveces, konfektes un citas lietas.

Liela daļa cilvēku dāvanas iegādāsies pēdējā brīdī. Gandrīz puse aptaujāto (46%) par dāvanu iegādi rūpēsies tuvāk svētkiem. Ir arī tādi cilvēki (12% no aptaujātajiem) kas atzīst, ka īpaši neplānos, ko dāvināt - pirms svētkiem aizbrauks uz veikalu un uz vietas izdomās, kādas dāvanas sagādāt. Par savlaicīgu dāvanu iegādāšanu šogad rūpējas 36% aptaujāto.

Neskatoties uz ekonomiskajām grūtībām, pārsvarā cilvēkiem ir pozitīva Ziemassvētku noskaņa. Lai gan šogad daudzi būs taupīgāki un dāvanas pieticīgākas, Ziemassvētkus svinēs gandrīz visi cilvēki. Tikai 8% aptaujāto vecumā no 18 līdz 55 gadiem atzinuši, ka Ziemassvētkus nesvinēs.

34% šogad plāno apmeklēt Ziemassvētku dievkalpojumu, 44% neplāno, bet aptuveni katrs piektais aptaujas dalībnieks vēl nav izdomājis vai apmeklēs Ziemassvētku dievkalpojumu.

Aptauja veikta no 1. līdz 5.decembrim, un to veica aptauju portāls "VisiDati.lv". Interneta aptaujā piedalījušies 810 iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Latvijā

Ekonomikas ministrija (EK) saskaņošanai virzījusi rīkojuma projektu, kas paredz piešķirt 81 248 eiro Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) par tūrisma operatora SIA "Fisom" ceļotāju repatriāciju, liecina informācija Tiesību aktu portālā.

Svarīgākais