Skolotāji deputātiem krāgā neklūp

Protestētāju vidū redzams arī kādreizējais Latvijas Radio šefs, šobrīd - aktīvs "čivinātājs" Dzintris Kolāts © nra.lv

Šobrīd pie Saeimas nama ir pulcējies aptuveni tūkstotis pedagogu, ar skaļiem svilpieniem pieprasot paaugstināt skolotāju likmes. Īsi pirms Saeimas plenārsēdes sākuma, steidzoties uz darbu, starp protestētājiem līkumoja arī vairāki deputāti, taču pedagogi nevienam politiķim krāgā neklupa un uz sarunu neaicināja, visticamāk neatpazīstot tautas kalpus.

Šodien pie Saeimas nama pulcējušies 700-800 simti pedagogu no visas Latvijas. Šeit redzami plakāti gan no Liepājas, gan Krāslavas, arī no Zinātņu akadēmijas, vairākām augstskolām. Visi piketētāji ir bruņojušies ar svilpītēm, skaļi svilpjot un izsaucot prasību "algu, algu!". Tiesa, nevienam deputātam personīgi protestētāji šīs pretenzijas neizteica. Cauri pedagogu pūlim uz darbu steidzās gan Dzintars Ābiķis, gan Klāvs Olšteins un Elīna Siliņa, gan Inita Bišofa, tomēr pie viņiem neviens nevērsās un uz sarunu neaicināja. Vienīgais, kurš izpelnījās skaļas ovācijas un radīja kustību pūlī, bija izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, kurš iedaries parunāt ar pedagogiem.

Kā zināms, arodbiedrība ar brīdinājuma piketu vēlas pievērst deputātu un sabiedrības uzmanību izglītības un zinātnes darbinieku prasībām par nepieciešamo papildu finansējumu cienīgai darba samaksai. LIZDA nav mierā ar valdības piedāvājumu no 2014.gada 1.septembra paaugstināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes no 280 līdz 295 latiem uz papīra, bet vēlas pamatlikmes palielinājumu līdz 310 latiem. Arodbiedrība vēlas arī redzēt skaidri iezīmētu algu palielinājuma grafiku 2015. un 2016.gadam, tāpat arī mudinās nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai pilnā apmērā.

Svarīgākais