Skolotāju protesta akcijai pievienosies arī citas arodbiedrības

Rīt, 24.oktobrī, plānotājā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) protesta akcijā piedalīsies arī citu Latvijas arodbiedrību pārstāvji, paužot atbalstu LIZDA prasībām.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pārstāve Sanita Lorence, LBAS atbalsta skolotāju prasības, tāpēc piketā piedalīsies arī savienības vadība un dalīborganizāciju pārstāvji. LBAS kopumā apvienojušās 20 dažādu nozaru arodbiedrības vai profesionālas darbinieku arodbiedrību apvienības.

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers uzsver, ka tikai tās valstis iet ātru attīstības ceļu, kurās cieņā ir izglītība. "Ekonomiskie izrāvieni var balstīties tikai uz augstu izglītības kvalitāti un to, ka darba tirgus tiek piepildīts ar kvalificētiem speciālistiem, kuri ir gatavi apgūt jaunas tehnoloģijas, ir gatavi inovācijām. Diemžēl Latvijā mēs orientējamies un mazkvalificētu darbaspēku, uz zemu izglītības līmeni, un to parāda valdības nievājošā attieksme pret izglītības un zinātnes darbiniekiem," pauž Krīgers.

LBAS vadītājs uzskata, ka, nenodrošinot pedagogus ar viņu augstākajai izglītībai atbilstošu darba samaksu, valsts noniecina izglītību un pazemo izglītības darbiniekus, kā arī plānveidīgi ražo speciālistus citām Eiropas Savienības valstīm, pašu valsti atstājot novārtā.

Jau vēstīts, ka aptuveni 2000 pedagogu un zinātnieku ceturtdien brīdinājuma piketā pie Saeimas ar svilpēm izsvilps valsts nākamā gada budžetu un deputātus, kuri to atbalsta. Ja politiķi neieklausīsies nozares darbiniekos, arodbiedrība rīkos turpmākas protesta aktivitātes, neizslēdzot streiku.

Valdība piedāvā no 2014.gada 1.septembra paaugstināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes no 280 līdz 295 latiem. LIZDA vēlas zemākās algas likmes paaugstināšanu 2014.gadā vismaz līdz 310 latiem jeb 442 eiro.

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka esošajā budžetā nav finansējuma, lai palielinātu pedagogu zemāko algas likmi līdz 310 latiem. Viņaprāt, uz 310 latiem par likmi pedagogi varētu cerēt 2015.gadā, jo Izglītības un zinātnes ministrija ir sagatavojusi strukturālo reformu paketi, kas ļautu rast nepieciešamo finansējumu.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.