Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Plāno stingrāk uzraudzīt jaunu atkarību izraisošo vielu izplatību

Latvijā rosinās stingrāk uzraudzīt dažādu produktu, kas satur jaunas atkarību izraisošas vielas, pārdošanu mazumtirdzniecībā, to paredz šodien valdības komitejas sēdē atbalstītie grozījumi Preču un pakalpojumu drošuma likumā.

Likumā tiks noteikts, ka pierādījums par to, ka produkts ir atkarību izraisošs, var būt ārstniecības iestādes ziņojums par cilvēka veselībai nodarīto kaitējumu, lietojot preci, vai arī Veselības ekonomikas centra sniegtā informācija par potenciāli kaitīgu psihotropo vai narkotisko vielu klātbūtni precēs un izplatību Eiropas Savienības dalībvalstīs, tajā skaitā par cilvēka veselībai nodarītiem kaitējumiem.

Veselības ministrijā skaidro, ka šāds papildinājums ir nepieciešams, jo pēdējā laikā ir aktualizējusies dažādu augu maisījumu produktu realizācijas problēma vairākās tirdzniecības vietās visā Latvijas teritorijā un interneta vietnēs. Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs ir sniedzis informāciju, ka pēdējo divu mēnešu laikā vismaz 20 jauniešiem ir sniegta medicīniskā palīdzība smagas intoksikācijas rašanās dēļ, lietojot šādus augu maisījumus.

Lai būtu iespējams operatīvi reaģēt uz šādu produktu legālu nonākšanu tirdzniecības tīklā, nepieciešama valsts organizācija, kas atbilstoši reaģē, sniedzot tirgus uzraudzības institūcijām informāciju un pierādījumus par jaunu narkotisko vai psihotropo vielu klātbūtni precēs, uzsver ministrijā.