Ļoti lūdz atsaukties 0 un A grupas rēzus pozitīvos, kā arī A grupas rēzus negatīvos asinsdonorus

Patlaban Valsts asinsdonoru centra (VADC) trūkst A un 0 grupas rēzus pozitīvo asiņu, kā arī A grupas rēzus negatīvo asiņu, tāpēc šo grupu asinsdonorus VADC aicina būt ļoti atsaucīgiem šonedēļ, aģentūru LETA informēja VADC.

Lai papildinātu asins krājumus, rīt, 8.decembrī, VADC dosies izbraukumā uz Rīgas Būvamatniecības vidusskolu, kur asinsdonori tiks pieņemti no plkst.10 līdz plkst.13. 9.decembrī no plkst.10 līdz plkst.13 asinis varēs ziedot Lielvārdes kultūras namā.

Turpretī 10.decembrī VADC dosies izbraukumā uz Cēsīm. Arī tur asinis tiks pieņemtas no plkst.10 līdz plkst.13, taču VADC vēl savā mājaslapā precizēs konkrētu izbraukumu vietu.

VADC specializētais autobuss šodien no plkst.11 līdz plkst.15 būs pie Dailes teātra, bet rīt,8.decembrī, no plkst.8.30 līdz plkst.12.30 tas atradīsies pie uzņēmuma "Eugesta un partneri".

Trešdien, 9.decembrī, no plkst.11 līdz plkst.15 VACD asinsdonoru autobuss atradīsies pie tirdzniecības centra "Origo".

Vesels cilvēks var ziedot asinis četras līdz piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu starp asins nodošanas reizēm. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitrus asiņu. Tas nav kaitīgi vesela cilvēka veselībai. Asinis organismā nemitīgi atjaunojas, turklāt donori retāk slimo ar hroniskām slimībām.

Lai nodotu asinis, donoram jābūt veselam un vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Donors nedrīkst svērt mazāk par 50 kilogramiem. Donoram pirms asins došanas jāatpūšas. Nodot asinis nav vēlams pēc nakts maiņas, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma. Pirms procedūras nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu.

Pēc asins nodošanas donors saņem trīs latu naudas kompensāciju pusdienām, brīvdienu asins došanas dienā un nākamajā dienā, saglabājot vidējo izpeļņu. Asins ziedošana iepriekš jāsaskaņo ar darba devēju, lai saņemtu brīvdienas.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais