Pedagogi un zinātnieki piketā izsvilps nākamā gada budžetu un deputātus

Pedagogi un zinātnieki ceturtdien brīdinājuma piketā izsvilps valsts nākamā gada budžetu un deputātus, kuri gatavi atbalstīt pašreizējo budžetu, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs.

Kā ziņots, arodbiedrība ceturtdien no plkst.8.30 līdz 10 pie Saeimas rīkos brīdinājuma piketu, lai pievērstu deputātu un sabiedrības uzmanību izglītības un zinātnes darbinieku prasībām par nepieciešamo papildu finansējumu cienīgai darba samaksai.

Bruņojušies ar svilpēm, aptuveni 2000 izglītības un zinātnes darbinieku piketā izsvilps valdības piedāvājumu no 2014.gada 1.septembra paaugstināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes no 280 līdz 295 latiem uz papīra. Grigorjevs pastāstīja, ka jau tagad apmaksai no LIZDA Streiku fonda pieteikti 43 lielie autobusi, ar kuriem parīt Rīgā ieradīsies protestētāji no visas Latvijas

Kā akcentēja Grigorjevs, piketa dēļ mācību process necietīs un skolēni tiks nodarbināti. Katrai skolai atbilstoši tās iekšējai darba kārtībai ir jāizlemj, kā rīkoties, piemēram, kolēģi aizvietos tos, kuri piedalās piketā, vai uzdos kādu pastāvīgo darbu skolotāja uzraudzībā, skaidroja Grigorjevs. Viņš minēja, ka esot arī pedagogi, kuri atbalsta piketu, bet paši nepiedalīsies.

Arodbiedrība uzskata, ka šis piedāvājums nav atbilstošs pedagogu profesionālajai kvalifikācijai izvirzītajām prasībām, kā arī minimālā alga valstī no 2014.gada 1.janvāra būs 225 lati, bet pedagogiem valdība piedāvā tikai 15 latus pie pamatlikmes.

Tāpat Grigorjevs norādīja, ka patlaban valdība nav iezīmējusi pamatlikmes paaugstināšanu nedz 2015., nedz 2016.gadā. Tāpat nav paredzēts papildu nepieciešamais valsts finansējums pilnīgai normatīvu izpildei zinātnē un augstākajā izglītībā, tādējādi klaji pārkāpjot Zinātniskās darbības likuma un Augstskolu likumā noteikto par ikgadējo finansējuma pieaugumu.

LIZDA aicinās Saeimas deputātus valsts budžeta izskatīšanas procesā atbalstīt prasības par papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai 2014.gadā vismaz līdz 310 latiem jeb 442 eiro, kā arī paredzēt finansējumu pamatlikmes paaugstināšanai 2015. un 2016.gadā, tāpat arī mudinās nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai pilnā apmērā.

Ja politiķi neieklausīsies nozares darbiniekos, tad arodbiedrība rīkos turpmākas protesta aktivitātes, neizslēdzot streiku, bet par tām lems LIZDA padome, sacīja Grigorjevs. Vairāku izglītības iestāžu kolektīvi un LIZDA reģionālo arodorganizāciju vadības jau patlaban paudušas gatavību un aicinājušas LIZDA vadību rīkot streiku, kas būtu brīvprātīga darba pārtraukšana, lai panāktu prasību izpildi.

"Lai nopelnītu, pedagogi strādā vairāk nekā vienu likmi, kas pārstrādāšanās rezultātā ietekmē izglītības kvalitāti. Skolēnu darbu labošana, gatavošanās un citi papildpienākumi tiek apmaksāti tikai daļēji. Pedagogiem piešķir kvalitātes pakāpes, bet nav sakārtota to finansēšana, līdz ar to pedagogu alga nevis paaugstinās, bet pat samazinās," uzsvēra LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Tāpat esot arī niecīga darba stāža ietekme uz algu, notiek pedagogu un pasniedzēju darba intensifikācija par to pašu darba samaksu. Zemās samaksas dēļ vīrieši un jaunie skolotāji neienākot nozarē. "Šo problēmu sarakstu var turpināt, bet ikvienai reformai un risinājumam ir nepieciešams papildu valsts finansējums nozarei," akcentēja Mikiško.

Solidarizējoties ar izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību, piketam atbalstu paudusi arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas Izglītības vadītāju asociācija, piebilda Grigorjevs.

Kā ziņots, LIZDA padome vienbalsīgi nolēma neparakstīt sadarbības memorandu par pedagogu algu palielināšanu, un arodbiedrība rīkos piketu pie Saeimas ēkas 24.oktobrī. Arodbiedrība atkārtoti izvirza prasību 2014.gadā piešķirt papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no 280 līdz 310 latiem, kā arī nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai.

Dombrovskis aģentūrai LETA sacīja, ka esošajā budžetā nav finansējuma, lai palielinātu pedagogu zemāko likmi līdz 310 latiem. Viņaprāt, uz 310 latiem par likmi pedagogi varētu cerēt 2015.gadā, jo ministrija ir sagatavojusi strukturālo reformu paketi, kas ļautu rast nepieciešamo finansējumu.

Svarīgākais