Pilsētu vēsture – atjaunotajos ģerboņos

© F64

Tēlnieka Kārļa Zāles jubilejas mēnesī viens no viņa slavenākajiem darbiem – Rīgas Brāļu kapi – ir atguvis atjaunoto pilsētu ģerboņu galeriju, kas izveidota uz noslēdzošās sienas.

Tēlnieka Kārļa Zāles jubilejas mēnesī viens no viņa slavenākajiem darbiem – Rīgas Brāļu kapi – ir atguvis atjaunoto pilsētu ģerboņu galeriju, kas izveidota uz noslēdzošās sienas. Atjaunošana notika divus gadus, naudu šim mērķim atvēlēja gan Latvijas pašvaldības, gan saziedoja tauta.

Restaurācijas gaitā atklājās, ka noslēdzošā siena ir spēcīgi deformējusies, 30 ģerboņu ir sašķelti, tāpēc ar iepriekš aprēķināto naudas summu nepietiek. Papildus bija vajadzīgi vēl gandrīz 7000 latu.

Lai saglābtu bojātos ģerboņus, kavēties nedrīkstēja, un restauratori izdarījuši visu, ko spēja. Šovasar restauratori piedzīvoja nepatīkamu brīdi, kad konstatēja, ka vandaļi apzaguši vagoniņu, kurā glabājās darbarīki, kā arī bija aizstiepuši vēsturiskus kapara priekšmetus no centrālās daļas sienām. Pateicoties kapsētas pārzines un viņas kolēģu rīcībai, daļu priekšmetu ļoti ātri izdevās atgūt. Par spīti problēmām, kuras radās restaurācijas laikā, atjaunoto ģerboņu galeriju ir izdevies atklāt, kā plānots, – līdz 1. novembrim.

Noslēdzošās sienas pilsētu 60 ģerboņu galerija tika izveidota 1930.–1936. gadā, līdzekļus deva toreizējās pašvaldības. Rīgas Brāļu kapu un Latvijas Vēsturiskā mantojuma fonda pārstāve Inga Jaunzeme-Grīnvalde informē, ka ģerboņus atjaunoja restauratori Ivo Grauduma vadībā.

Fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna norādījusi, ka Rīgas Brāļu kapu atjaunošana turpināsies un nākamgad plānots restaurēt noslēdzošo sienu ar Vidzemes un Latgales heraldiskajiem tēliem un strēlnieku bareljefu, kā arī paredzēts pārbūvēt priekšlaukumu. Viņa uzsver, ka darbs pie Rīgas Brāļu kapu noslēdzošās sienas, atjaunojot ģerboņu galeriju un veicot citus darbus, ir pabeigts ļoti zīmīgā laikā – tēlnieka K. Zāles 125. gadskārtas priekšvakarā, ko svinēs 28. oktobrī. Bet vakar Rīgas Latviešu biedrības namā notika divi pasākumi, kas bija veltīti izcilā latviešu tēlnieka jubilejas pieminēšanai.

Svarīgākais