Taisnosies par ciparu TV ieviešanu

Šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija nolēmusi sasaukt atbildīgās amatpersonas un nozares pārstāvjus, lai diskutētu par virszemes ciparu televīzijas apraides ieviešanas gaitu.

"Lai gan Eiropas Savienības dalībvalstīm uz digitālo apraidi jāpāriet līdz 2012. gadam, Latvijas Radio un televīzijas centrs un Lattelecom to varētu īstenot jau nākamgad. Tā rezultātā līdz pat 100 tūkstošiem mājsaimniecību var palikt bez iespējas skatīties televīziju, ja nebūs pārgājušas no analogās uz digitālo sistēmu. Tādēļ esam sasaukuši komisijas sēdi, lai ar atbildīgajām amatpersonām diskutētu par šiem jautājumiem," norāda komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Pēc Lattelecom datiem, ir aptuveni 250 000 līdz 300 000 skatītāju, kas patlaban televīziju skatās ar istabas vai jumta antenu starpniecību un kam būs jāiegādājas dekoders vai arī jāmeklē alternatīvas, kā uztvert ciparu formāta apraidi.

"Latvijā ciparu televīzijas apraides nodrošinātājam ir daudz vairāk pienākumu, un nav iespējams viens pret viens salīdzināt Latvijas un Igaunijas vai Lietuvas situāciju. Igaunijā ir cits ciparu apraides ieviešanas modelis – tur tehnisko signāla apraidi nodrošina viens uzņēmums, bet tiesības izmantot frekvences un pakot kanālus piešķirtas vēl diviem citiem komersantiem, savukārt sabiedrības informēšanas pienākumus ir uzņēmusies valsts izveidota aģentūra, kamēr Latvijā visu šo procesu organizē un par to kopumā atbild viens pakalpojuma sniedzējs – Lattelecom, un tas ietver gan signāla apraidi, gan klientu servisu, gan līgumattiecību veidošanu ar televīzijas kanāliem un apakšuzņēmējiem, gan arī sabiedrības informēšanu par pāreju, kas ir ļoti būtiska pienākumu sastāvdaļa. Piemēram, citās valstīs šo informēšanas funkciju nodrošina valsts, kamēr Latvijā tā gulstas tikai uz viena komersanta pleciem," Neatkarīgajai stāsta Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Uz komisijas sēdi aicināti Satiksmes ministrijas, Nacionālās radio un televīzijas padomes, Latvijas Valsts radio un televīzijas centra, kā arī Lattelecom pārstāvji.