Pabalstu arī strādājošiem zīdaiņu vecākiem varētu sākt izmaksāt nākamgad

Pabalstu arī strādājošiem zīdaiņu vecākiem, visticamāk, sāks izmaksāt nākamgad, jo patlaban Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras sistēma tiek pielāgota eiro ieviešanai no nākamā gada. Tiesības uz šo pabalstu gan tiks atzītas jau tagad.

Labklājības ministrijas (LM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V) aģentūrai LETA skaidroja, ka cilvēkiem, kuriem šis pabalsts pienākas, tas tiks aprēķināts, taču tuvākā iespēja to izmaksāt būs nākamgad. Viņš arī norādīja, ka LM vēlreiz veiks nepieciešamos aprēķinus par to, cik liels finansējums šādu izmaiņu īstenošanai ir nepieciešams šogad, kā arī vērsīsies Finanšu ministrijā saistībā ar nepieciešamo finansējumu.

Sākotnēji aprēķini rāda, ka šādu izmaiņu īstenošanai šogad varētu būt nepieciešami 230 000 latu, bet šogad šie līdzekļi budžetā nebija paredzēti.

Saeimas komisijas iepriekš atbalstīta likuma redakcija paredzēja, ka šīm izmaiņām jāstājas spēkā ar nākamo gadu, taču Saeimas vairākums šo ierosinājumu noraidīja, savukārt līdzekļi šīs normas īstenošanai nebija paredzēti. Līdz ar to varētu būt pārkāpts Satversmes pants, kas nosaka - ja Saeima pieņem lēmumu, kurš saistīts ar budžetā neparedzētiem izdevumiem, tad lēmumā jāparedz arī līdzekļi, ar kuriem segt šos izdevumus. Arī Ašeradens norāda uz Satversmes pārkāpumu, pieņemot šādu likumu.

Jau ziņots, ka Saeima 17.oktobrī nolēma, ka zīdaiņu vecāki, kuriem līdz ar darba gaitu uzsākšanu vairs nepienākas vecāku pabalsts, turpmāk varēs saņemt bērna kopšanas pabalstu. Patlaban, ja sociāli neapdrošinātas personas uzsāk darba attiecības, pirms bērns sasniedzis gada vecumu, viņas var strādāt un vienlaikus saņemt bērna kopšanas pabalstu, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā. Savukārt, ja strādāt sāk vecāku pabalsta saņēmējs, viņš zaudē tiesības uz šo pabalstu, kā arī nav tiesīgs saņemt bērna kopšanas pabalstu.

Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā nosaka, ka bērna kopšanas pabalstu piešķir personai, kura kopj bērnu līdz divu gadu vecumam, svītrojot ierobežojumu, ka to piešķir sociāli neapdrošinātiem vecākiem.

Kā ziņots, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras preses sekretāre Iveta Daine iepriekš informēja, ka ar LM ir panākta vienošanās no jūlija slēgt sistēmu jaunām likumdošanas izmaiņām, kuras būtu jārealizē šogad, lai tās netraucētu veiksmīgi ieviest eiro.

Svarīgākais