Pētījums: latvieši vēlas turīgu un "zaļu" Latviju, cittautieši - vienlīdzību un atbalstu trūcīgajiem

Jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti par to, kādu Latviju 2020.gadā vēlas redzēt latvieši un cittautieši, attēlo sabiedrībā vispārpieņemtus faktus - latvieši daudz biežāk nekā cittautieši Latviju vēlas redzēt ar spēcīgu latvisku identitāti, bet cittautiešiem daudz svarīgāk šķiet, lai Latvija būtu daudznacionāla valsts.

Salīdzinoši bieži latvieši arī atzīmējuši, ka gribētu, lai Latvija būtu labklājīga un turīga, kā arī zaļa un videi draudzīga valsts, tikmēr cittautieši - lai valstī valdītu sociālā vienlīdzība, kā arī būtu pietiekams atbalsts trūcīgajiem un sociāli neaizsargātajiem.

Savukārt, vaicāti, kas varētu liecināt par 2020.gada mērķa - "ekonomikas izrāviena" - piepildīšanos, latvieši biežāk nekā cittautieši minējuši uzņēmējdarbības izaugsmi, eksporta un investīciju pieaugumu. Tajā pašā laikā cittautieši biežāk norādījuši, ka par ekonomiskās situācijas izaugsmi liecinātu iedzīvotāju labklājības uzlabošanās, emigrējušo iedzīvotāju atgriešanās Latvijā, kā arī uzņēmumu skaita pieaugums, tostarp jaunu uzņēmumu izveidošana, kā arī kāda jauna produkta vai biznesa idejas ievērojami panākumi Eiropā un pasaulē.

Vienlaikus lūgti izvērtēt, kurās jomās Latvijai ir vislielākās iespējas radīt pasaules līmeņa atklājumu, produktu vai pakalpojumu, ar ko valsts varētu kļūt pazīstama un bagāta, latvieši biežāk nekā cittautieši atzīmējuši informācijas tehnoloģijas, ekoloģisko produktu ražošanu un "zaļās" tehnoloģijas. Tikmēr cittautieši biežāk atzīmējuši, ka unikāls pasaules mēroga produkts Latvijā varētu tikt radīts pārtikas ražošanas vai medicīnas jomā.

Svarīgākais