Tehniskie palīglīdzekļi: rinda beidzot pavirzīsies

© Andrejs Terentjevs, f64

Valdība nākamā gada budžetā paredzējusi lielāku finansējumu tehnisko palīglīdzekļu iegādei, tāpēc Labklājības ministrija (LM) cer būtiski samazināt rindu, kurā stāv cilvēki ar invaliditāti.

Šāgada rudenī rindā pēc tehniskajiem palīglīdzekļiem gaida vairāk nekā deviņi tūkstoši cilvēku, turklāt vairāk nekā tūkstotim cilvēku šos palīglīdzekļus ir tiesības saņemt steidzamības kārtā.

Problēma par tehniskajiem palīglīdzekļiem ir samilzusi kopš 2008. gada, kad būtiski tika apcirpts finansējums to iegādei. Tāpēc joprojām rindā, lai saņemtu rokas vai kājas protēzi, ortopēdiskos apavus, ratiņkrēslu vai acu protēzi, gaida arī cilvēki, kuriem ir likumā noteiktas tiesības saņemt šos palīglīdzekļus steidzamības kārtā, – bērni un cilvēki ar pirmreizēji noteiktu invaliditāti. Pašlaik rindā ir 9088 cilvēki.

Bāzes jeb pamata finansējums tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai visu laiku bijis nepietiekams. Vienīgais gads, kad izdevās būtiski samazināt rindas, bija 2009. gads, jo iepriekšējā gadā bija piešķirts pēdējos gados rekordliels finansējums, proti, 3,44 miljoni latu. Tas ļāva samazināt rindas garumu no vairāk nekā 7000 cilvēku līdz 2000. LM dati liecina, ka 2009. un 2010. gadā finansējums bija tikai nedaudz virs viena miljona latu, un, lai gan 2011. gadā tas sasniedza 2,69 miljonus latu, rinda turpināja pagarināties, un 2012. gada sākumā tajā tehniskos palīglīdzekļus gaidīja jau 10 654 cilvēki. Nepietiekams bāzes finansējums nozīmē to, ka naudas trūkst pamata vajadzību apmierināšanai pēc šiem palīglīdzekļiem, piemēram, cik ortopēdisko apavu tiek izsniegts, tik daudz jaunu cilvēku, kuriem nepieciešami šie apavi, atkal ir rindā. Tiesa, katru gadu tehniskajiem palīglīdzekļiem ar Saeimas vai valdības lēmumu tika piešķirti papildu līdzekļi, taču rindas ar to nodzēst nevar. Pēc LM aplēsēm, lai rindas likvidētu, nepieciešami vismaz 4,5 miljoni latu katru gadu, taču, piemēram, šogad piešķirti vien 2,03 miljoni latu.

Nupat valdība sadzirdējusi cilvēku ar invaliditāti palīgā saucienu un nolemts nākamā gada budžetā piešķirt divas reizes lielāku finansējumu tehnisko palīglīdzekļu iegādei, tas ir, 4,7 miljonus latu.

LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme norāda, ka palielinātais finansējums nozīmē rindu samazināšanos un cer, ka nākotnē vārds «rinda» vispār nesaistīties ar tehniskajiem palīglīdzekļiem. Ideālā situācijā tehnisko palīglīdzekli vajadzētu saņemt, kolīdz cilvēks uzrakstījis iesniegumu un speciālais palīgs ir izgatavots. I. Jaunzeme arī norāda, ka no jaunā gada varēs saņemt arī jaunus palīglīdzekļus, piemēram, elektroniskos ratiņkrēslus. Savukārt invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis pauž gandarījumu par paveikto, lai mazinātu rindas: «No savas puses Apeirons rūpīgi skatīsies, lai tie palīglīdzekļi, kuri cilvēkiem tiek doti, būtu pielāgoti, atbilstoši cilvēkam un lai tos varētu izmantot uzreiz un bez problēmām.».

***

UZZIŅAI

Tehnisko palīglīdzekļu rinda

2013. gada 1. oktobrī rindā tehnisko palīglīdzekļu saņemšanai gaidīja 9088 cilvēki

Lai saņemtu tehnisko palīglīdzekli steidzamā kārtā, rindā bija 1049 cilvēki

Vidēji Latvijā katru mēnesi tehniskos palīglīdzekļus pieprasa aptuveni 500 cilvēku

2012. gadā iedzīvotājiem izsniegti 13 332 tehniskie palīglīdzekļi

Vislielākais pieprasījums ir pēc personiskās pārvietošanās līdzekļiem – ratiņkrēsliem, aktivitāšu krēsliem – un ortopēdiskiem apaviem

Avots: Labklājības ministrija

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.