Vēstniece: Vācija nekad neatgriezīsies pie vācu markas

© F64 Photo Agency

Fragments no šodien "Neatkarīgajā Rīta Avīzē" publicētās intervijas ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Andreu Viktorīnu.

– Kāpēc Vācijai ES un eiro ir tik svarīgs? Ekonomika nesabruktu arī bez tiem. Krīzes laikā tika baumots, ka Vācija gatavojas alternatīvai, vācu markas drukāšanai.

– Tās ir pilnīgākās muļķības! Par to joprojām kāds dažkārt ieminas, bet pilnīgi nepamatoti. Vienmēr būs kāds vai kāda niecīga grupa, kas domās, ka jāatgriežas pie vācu markas. Bet visas lielās Vācijas partijas un arī sabiedrības vairākums, ko parāda arī lielais vēlētāju atbalsts kanclerei, ir vienisprātis par to, ka Vācijas valsts, ekonomikas atdzimšana, attīstība pēc pilnīgas sagrāves 2. pasaules karā bija iespējama tikai ar ES. Un visi ir vienisprātis, ka arī turpmākais Vācijas attīstības ceļš iet ES ietvaros, ko Vācija arī turpinās iet. Un arī krīzes laikā par to nebija nopietnu šaubu, tieši otrādi – Vācija aktīvi iesaistījās, lai nedotu pamatu antieiropeiska noskaņojuma izplatībai, un nenodarbojās ar spekulācijām par eiro zonas vai ES sabrukumu. Vācijai nekad nav bijusi vēlme pamest eiro zonu un ieviest atkal vācu marku, pat ja kāds žurnālists to mēģināja apgalvot. Nekad! Un tā arī nemēģinās to darīt.

Pilnu intervijas tekstu lasiet šodienas "Neatkarīgajā"

Svarīgākais