ANO klimata konferencei gatavojas gan vides aktīvisti, gan Dānijas policija

Tuvojoties pirmdienai, kad Kopenhāgenā sāksies ANO klimata konference, daudzi tūkstoši vides aktīvistu ne vien Dānijas galvaspilsētā, bet arī citviet pasaulē pulcējas plašām akcijām, lai uzrunātu pasaules līderus un pārliecinātu viņus rīkoties, kamēr nav par vēlu.

Kopenhāgenas ostā jau noenkurojies vides aizsardzības organizācijas "Greenpeace" kuģis "Arctic Sunrise", pār kuru izvilkts plakāts ar vēstījumu konferences dalībniekiem - "Mūsu klimats, mūsu nākotne - jūsu rokās".

Netālu no konferences norises vietas atvēlēta teritorija Alternatīvajam Klimata forumam, paredzot, ka tas varētu pulcēt vienlaikus aptuveni 10 000 cilvēkus. Pirmie seši tūkstoši no viņiem jau ieradušies. Šo pasākumu ar 1,1 miljonu eiro (773 000 latiem) atbalstījusi Dānijas valdība, cita starpā paverot iespēju uzaicināt uz Kopenhāgenu arī 80 klimata pārmaiņu tiešos lieciniekus no Bangladešas, Indijas, Malāvi, Nigērijas, Paragvajas un citām zemēm, kurām no globālās sasilšanas var nākties ciest īpaši smagi.

"Piecpadsmit tikšanās neko nav spējušas mainīt," izteicies foruma pārstāvis Nilss Fastrups, norādot uz sarunām divu gadu garumā, kuru mērķis bija sagatavot augsni Kopenhāgenas konferencei. "Mūsu foruma pamatdoma ir tāda, ka cilvēkiem jāsāk rīkoties pašiem, jo pat tad, ja mums izdosies panākt vienošanos, ar to vien vēl nepietiks. Mums jāuztur dzīvas zaļās vērtības - un tās nenāks no ANO konferences," viņš piebildis.

Forumam, kas turpināsies no 7. līdz 18.decembrim, reģistrēti 15 000 dalībnieki no 190 pasaules valstīm - maksimālais iespējamais skaits. Vēl 19 000 pieteikumus rīkotājiem nācies noraidīt.

Tikmēr no 11 000 Dānijas policistiem šobrīd vairāk nekā puse savilkti Kopenhāgenā, un vajadzības gadījumā kārtības nodrošināšanai varētu tikt mobilizēti vēl lielāki spēki - līdz pat 85%.

Apzinoties, ka protestētāju vidū varētu būt arī vardarbīgu nekārtību cēlāji, policija izveidojusi pagaidu aizturēšanas centru, kurā vienlaikus varēs atrasties līdz 350 cilvēkiem, bet diennakts laikā - līdz 1000 cilvēkiem.

Vairāk nekā 3000 pilsētas iedzīvotājiem, kas mīt tiešā konferences norises vietas tuvumā, izsūtītas vēstules ar aicinājumu ziņot par jebkādām aizdomīgām aktivitātēm.

Sodi par sabiedriskās kārtības traucēšanu dubultoti, notiesāšanas gadījumā paredzot arī ieslodzījumu uz laiku līdz 40 dienām.

"Greenpeace" tikmēr savu rīcības centru iekārtojusi kādas noliktavas teritorijā Kopenhāgenas dienvidaustrumu daļā, uzslejot tur 600 armijas teltis. Patlaban aktīvisti vēl steidz plakātu zīmēšanu, gatavojoties 12.decembrī paredzētajām vides aizstāvju protesta akcijām visā Kopenhāgenā.

Vairāk nekā simts vides aizstāvji naktī uz svētdienu, neraugoties uz lietaino laiku, izveidojuši savu nometni arī Londonas Trafalgāras laukumā.

"Politiķiem Kopenhāgenā tas nebūs nekas vairāk kā vien viņu parastais darbs," izteikusies viena no protestētājām, skaidrojot, kāpēc nolemts veidot šādu nometni netālu no Lielbritānijas parlamenta. "Kopenhāgenas sarunas ir daļa no elitāras un nedemokrātiskas politiskās sistēmas, kurai peļņa ir svarīgāka par cilvēku vajadzībām. Arī oglekļa tirdzniecības shēmas ir tikai šķietams risinājums, kas neizbeigs klimata krīzi."

Svarīgākais