Kamparam piederoša firma kavē nodokļu samaksu

© F64

Ekonomikas ministram Artim Kamparam (JL) piederoša firma kavē nekustamā nodokļu samaksu, ziņo telekompānijas "LNT" raidījums "Top10".

Kā raidījumam apliecināja Tukuma pašvaldībā, viens no nekustamā īpašuma nodokļa parādniekiem ir Kamparam pilnībā piederošais SIA "Ronis", kas nav samaksājis nekustamā īpašuma nodokli par 2009.gada ceturto ceturksni.

"Maksājuma termiņš bija 16.novembris, ir kavētas 20 dienas, šis nodoklis nav samaksāts," atzina Tukuma novada domes Īpašuma nodaļas vadītājs Viesturs Bērzājs.

Nekustamā īpašuma nodoklis 968 latu apmērā pašvaldībai nav samaksāts par četriem īpašumiem. Divi no tiem ir nelieli - neliela būve Brīvības laukumā, kuras telpas firma izīrējusi bižutērijas veikaliņam un garāžas Raiņa ielā, kur par pazeminātām cenām tirgo mazlietotu un jaunu sadzīves tehniku. Pārējie divi Kampara firmai piederošie īpašumi ir noliktava Zemītes ielā, kur jau plašāk izpleties sadzīves un elektrotehnikas bizness, kā arī nesen uzceltā biroju ēka Šēseles ielā, kurā telpas nomā "SEB banka" un, piedzīvojot skaļu skandālu pat ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja iesaistīšanos, jaunu mājvietu atradusi arī pašvaldības bibliotēka.

Pašvaldībā apgalvo, ka nodokļu inspektors jau klauvējis pie konkrētā uzņēmēja sirdsapziņas, proti, atgādinājis par nenomaksāto parādu.

Ekonomikas ministrs "Top10" apgalvoja, ka viņam tā esot pirmā dzirdēšana.

"Kādas muļķības! Tā noteikti nav taisnība! Šī uzņēmuma vadībā neesmu piedalījies jau septiņus gadus. (..) Gada bilanci es skatos, bet ikdienā nenodarbojos ar šī uzņēmuma vadību. Es noskaidrošu informāciju, bet es negribētu ticēt, ka uzņēmums nemaksā. Varbūt ir kāds kavējums, bet es negribētu tam ticēt. (..) Šodien, es domāju, daudziem uzņēmumiem ir kavējumi un tā ir ekonomiskā situācija, bet tas, ka mana uzņēmuma vadība nemaksātu nodokļus, - pilnīga aplamība," sacīja politiķis.

Raidījumam izdevies sazināties arī ar SIA "Ronis" vadītāju Ilvaru Ausekli. Taču viņš no plašākiem komentāriem atteicās, vien norādīja - naudu par nodokļu parādu tikko kā esot pārskaitījis.

Eksperti uzskata, ka šis ir gadījums, kad politiķim sabiedrībai būtu jārāda piemērs un atrunas par paiešanu maliņā no aktīvās uzņēmējdarbības te būtu nevietā.

"Tas, ka nav vadītājs, bet tikai akcionārs, nenozīmē, ka akcionāram nav teikšana. Īpašniekam ir ļoti liela morāla atbildība. Protams, ka likums ļauj norobežoties, bet tas nav tikai likuma burts. Tas ir arī likuma gars un ētikas jautājums," akcentē politologs Filips Rajevskis.

Svarīgākais