Saeimas deputāti aktīvi izmanto dienesta automašīnas un transporta kompensācijas

Saeimas deputāti aktīvi izmanto dienesta automašīnas un transporta kompensācijas, ziņo telekompānijas "TV3" raidījums "Nekā personīga".

Starp deputātiem ir arī tādi, kas izmaksu samazināšanai izmanto sarežģītas shēmas, gan iesaistot pietuvinātus uzņēmējus, gan sabiedriskās organizācijas.

Transporta kompensācijas deputāti var saņemt pret degvielas un autostāvvietu čekiem. Lielākai daļai tautas kalpu vidējais degvielas patēriņš mēnesī ir 180 latu. Arī rīdziniekiem Oskaram Kastēnam (LPP/LC) un jūrmalniekam Kārlim Leiškalnam (TP).

Saeimas prezidija locekļus, komisiju un frakciju vadītājus un citus deputātus, kas piesakās, ved ar dienesta automašīnām. Viņiem nav jāatskaitās, kur vesti, līdz ar to patlaban sanāk, ka vienīgie Saeimā, kam būs jāmaksā nodoklis par transporta izmantošanu privātām vajadzībām, ir valsts automašīnu šoferi. Ja tie nogādājuši mājās deputātu, brauc uz savām mājām, tā sanāk auto izmantošana privātām vajadzībām.

Ir Saeimas deputāti, kuriem nākamgad nebūs jāmaksā Saeimas noteiktā augstā nodeva par automašīnu. Piemēram, Kastēnam automašīnu "Audi A6", ar kuru viņš pārvietojas, nepieder. Viņš to no savām paziņām īrē.

"Nekā personīga" noskaidroja, ka jaunu "Audi" viņam izīrē šokolādes ražošanas uzņēmums, kas pieder politiķa Māra Gulbja tēvam, arī Mārim Gulbim. Uzņēmējs atklāj, ka janvārī uz līzinga iegādāto mašīnu bijis iecerēts izmantot uzņēmuma vajadzībām, tomēr krīze spiedusi meklēt papildu iespējas pelnīt.

"Kafejnīcā ienācis Kastēns, kuram bijis vajadzīgs braucamais, un tā politiķis un uzņēmējs atraduši savstarpēji pieņemamu risinājumu - auto īri. Īres maksu ne Gulbis, ne Kastēns neatklāj, nav zināms arī, vai tā sedz līzinga izdevumus, kas vairāk nekā 30 000 eiro (21 000 latu) vērtam braucamrīkam nav mazi," situāciju raksturo raidījums.

Vents Armands Krauklis (TP) automašīnu īrē no SIA "Ziemeļlatvija". Šo uzņēmumu pārvalda viņa meita Līga Bērziņa, iepriekš šī SIA īpašnieku sarakstā bija arī pats Krauklis. "Nekā personīga" veica eksperimentu, lai noskaidrotu, vai šis uzņēmums nodarbojas ar auto īri. Kā pārliecinājās raidījums, uzņēmumam auto, ko izīrēt, neesot.

"Audi A6" kā savu pārvietošanās līdzekli Krauklis uzrādījis ienākumu deklarācijā. Tomēr tur nav ne vārda par auto, ar ko Krauklis pārvietojas ikdienā - "Audi Q7". Tas pieder uzņēmumam "V & U īpašumi", uzņēmums - Kraukļa draudzenei Līgai Avotai. Kā liecina gada pārskats, auto iegāde ir vienīgais, ko uzņēmums līdz šim paveicis.

Par šī auto izmantošanu privātajām vajadzībām Krauklim nodoklis nav jāmaksā, jo viņš nav nekādās līgumattiecībās ar savas draudzenes uzņēmumu. Nodokli vajadzētu piedzīt no Kraukļa draudzenes, ja vien viņa neiesniegs attaisnojošus dokumentus, ka šī automašīna braukusi maršrutā Rīga-Valka turpu šurpu, meklējot, kur iegādāties izdevīgus nekustamos īpašumus.

Sev pietuvinātus juridiskās personas izmanto arī citi deputāti. Visoriģinālāko veidu, kā ietaupīt, izvēlējies Jānis Urbanovičs. Viņš ikdienā pārvietojas ar automašīnu, kas pieder paša vadītai sabiedriskajai organizācijai "Baltijas forums". Tā ik gadus organizē tāda paša nosaukuma konferences ar Krievijas politiķu piedalīšanos.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.