Tūlīt Mēness aptumsums: Ko tas nozīmē astroloģiski?

© Scanpix/AFP

19. oktobrī jeb, precīzāk, sākot no pulksten 0.51 naktī no 18. uz 19. oktobri notiks Mēness aptumsums. Astroloģijā ar aptumsumiem tiek saistīti īpaši momenti un dzīves pavērsieni. Tas ir laiks, kad izgaismojas dzīves dziļākās problēmas, kad tās iespējams apzināties un arī risināt.

Aptumsums un pilnmēness

Uzreiz jāteic, ka Mēness aptumsums vienmēr ir saistīts ar pilnmēnesi, savukārt pilnmēness ar spēcīgiem emocionāliem stāvokļiem.

Astronomiski aptumsums ir process, kas saistās ar Saules, Zemes un Mēness stāvokļiem, kad Mēness nonāk Zemes ēnā un visi trīs debess ķermeņi atrodas tieši vai gandrīz uz vienas līnijas.

Mēness aptumsumus var redzēt visā pret Mēnesi vērstajā Zemes puslodē (atšķirībā no Saules aptumsumiem, kas redzami šaurā joslā). Mēness aptumsums notiek pilnmēness fāzē, taču ne katrā pilnmēnesī. Izšķir pusēnas, daļēju un pilnu aptumsumu atkarībā no tā, kurai Zemes ēnas daļai Mēness iet cauri. Ja Mēness ieiet tikai Zemes pusēnā, tad notiek tikai pusēnas aptumsums, kura laikā Mēness spožums gandrīz nemaz nesamazinās. Ja Mēness daļēji ieiet Zemes ēnā, tad redzams daļējs aptumsums, bet, ja Mēness ieiet pilnībā Zemes ēnā, tad novērojams pilns Mēness aptumsums.

Naktī no piektdienas uz sestdienu notiks pusēnas Mēness aptumsums. Tas būs redzams Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Āfrikā, Āzijā, Eiropā, tostarp arī Latvijā. Pusēnas fāzes sākums paredzēts pulksten 0.51, bet aptumsuma maksimums pulksten 2.50 (pēc Latvijas laika), kad pusēnas fāzes lielums būs 0,7649 – tātad Mēness pilnībā neieies Zemes pusēnā. Tas nozīmē, ka Mēness diska satumsums vienā malā būs ļoti grūti pamanāms. Pusēnas aptumsuma beigas pulksten 4.50.

Mēness viļņo emocijas

Astroloģijā pastāv uzskats, ka pilnmēness ļoti saviļņo cilvēka emocijas. Žurnāls Praktiskā Astroloģija vairākkārt rakstījis par šo tēmu, un kādā no iepriekšējo numuru publikācijām sertificēta astroloģe Akvelīna Līvmane izteicās, ka pilnmēnesī cilvēki kļūst neapdomīgāki, viņiem liekas, ka spēka ir vairāk, ka visu pagūs, paspēs. Viņa arī teic, ka ir cilvēki, kuri Mēness fāzes izjūt krasāk. Tie, par kuriem saka – piens un asinis. Taču viņa piebilst, ka Mēness cikliem piemīt pieskāriena moments, nevis fatālas nenovēršamības zīmogs. «Pat ja kartupeļi ir novākti nepareizā brīdī un pagrabā pūst, pārlasiet tos, iznesiet ārā un pareizā laikā ienesiet atpakaļ!» Svarīgākais ir tas mazais ikdienas darbs ar sevi, kurā cilvēks izmanto saprātu, nevis akli notic universālām receptēm.

Pilnmēness laikā visās jomās jābūt apdomīgam, nevajadzētu bez jēgas lietot alkoholu, dauzīties ar auto, uzvesties pārgalvīgi, riskēt vai provocēt, ļauties emocijām. Interesants ir kompānijas British Telecom pētījums. Eksperti konstatējuši, ka interneta lietotāju aktivitātes grafiks ir ciklisks, ar kāpuma un krituma periodiem. Šie cikli ilgst 29 dienas, sakrītot ar Mēness fāzēm, turklāt aktivitātes maksimums tiek fiksēts tieši pilnmēnesī. Iespējams, vairāk ļaudis vēlas komunicēt, dalīties domās, meklē sabiedrību.

Liktenīgi notikumi?

Astroloģijā valda uzskats, ka visam, kas notiek tieši pašā aptumsuma dienā, var būt svarīga un izšķiroša nozīme. Aptumsuma laikā mēs varam saņemt informāciju, kas varēja nonākt mūsu rīcībā arī agrāk, bet kaut kādu iemeslu dēļ nenonāca līdz apziņai. Tāpēc svarīgus lēmumus būtu vēlams pieņemt kādu nedēļu pēc aptumsuma. Ja Mēness aptumsums ir pirms Saules aptumsuma, kā tas ir šajā reizē (Saules aptumsums būs 3. novembrī), tad situācija konkrētajā dzīves jomā sasniedz kritisko punktu. Tas ir pamudinājums uz pārdomām, un problēmai jāatrod jauna pieeja līdz Saules aptumsuma sākumam.

Mēness aptumsums ir maksimālas apgaismības, jautājumu un problēmu atklāšanas laiks. Tā ir krīze, kuras rezultātā būs kādas kardinālas izmaiņas vai arī kaut kas tiks atcelts, apstākļi mainīsies. Tas ir laiks, kad priekšplānā izvirzās jautājumi par savstarpējām attiecībām, juridiskiem strīdiem un konfliktiem. Var atklāties informācija, kas ilgu laika posmu bijusi apslēpta. Tā izplatās ātri un kļūst pieejama sabiedrībai. Viss apslēptais var nākt gaismā. Ja jūs meklējat kādu cilvēku vai lietu, tad Mēness aptumsuma laikā ir lielas iespējas to atrast.

Aptumsuma laikā īstenojas ilglaicīgi projekti un uzdevumi. Tas var sarūpēt ilgi gaidītu tikšanos vai pielikt punktu un apturēt ilgi briedušu attiecību izjukšanu. Šajā laikā var būt vairāk publisku skandālu, līgumu laušana vai tieši pretēji. Kaut arī konflikts, noskaidrojot pušu pozīcijas, bieži vien atrisina problēmu, tomēr jāiegaumē, ka šajā laikā emocionālā spriedze ir pārāk spēcīga, tāpēc jāizvairās pieņemt spontānus lēmumus. Tas, ko šajā periodā noārda, atjaunojas ar grūtībām.

Bet, kā tautā saka: nepamēģināsi – neuzzināsi. Tāpēc ieteikums ir vienkāršs, proti, vajadzētu pievērst uzmanību tam, kā tieši jūs jūtaties aptumsumu laikā.

Pastāv arī uzskats, ka Mēness aptumsumi ietekmē un izraisa karmiskus* notikumus cilvēka dzīvē.

* Karma (tulkojumā no sanskrita: rīcība, darbība) – filozofiskais skaidrojums: karmas likums nosaka, ka jebkura rīcība rada pagātnes, tagadnes un nākotnes pieredzes, tādējādi uzliekot cilvēkam atbildību par savu dzīvi un to, ko tā nes pašam un citiem. Tā ir cēloņu un seku likumsakarība.