Algu samazinājums Saeimas deputātiem mazāks nekā Valsts prezidentam un premjeram

Algu samazinājums Saeimas deputātiem ir mazāks nekā Valsts prezidentam un premjeram, šovakar ziņo telekompānijas "TV3" raidījums "Nekā personīga".

aeimā algas samazinātas tikai no marta, piemaksas - no jūlija, bet izdevumi dzīvokļa vai viesnīcas īrei - no 1.septembra.

Kā ziņo "Nekā personīga", ja sarēķina samazinājumus valsts pārvaldes virsotnē, tad redzams, ka krīzes laikā visvairāk atalgojums ir sarucis Valsts prezidentam - par aptuveni 26%, Ministru prezidentam un ministriem - par 20%, bet Saeimas deputātiem - tikai ap 16%.

Toties no dažādu nozaru arodbiedrībām saņemtie dati rāda, ka pēdējā gada laikā, piemēram, valsts iestādēs atalgojums samazinājies vidēji par 30%-40%, mediķiem - par 39%, bet pedagogiem - pat par 50%.

Uz šā fona arī Valsts prezidenta samazinājuma cipars izskatās neliels. Pēc 26% samazinājuma Valdis Zatlers mēnesī saņem 2208 latu algu un 552 latus reprezentācijai, kā arī viņam nav jāmaksā par rezidences izmantošanu. Šķiet, ka pašam prezidentam samazinājums liekas ļoti būtisks, jo vēl nupat vizītes laikā Polijā mūsu prezidents īsi pirms došanās atvaļinājumā slēpot uz Alpiem laikrakstam "Rzeczpospolita" pasūdzējies, ka, līdzīgi kā citās ģimenēs, arī viņam tagad nepietiekot jaunām kurpēm un uzvalkam un esot jāēd nevis restorānā, bet mājās.

Starp trim valsts galvenajām amatpersonām gada laikā finansiāli visvairāk ir cietis Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL). Vēl gada sākumā viņš, būdams Eiropas Parlamenta deputāts, algā un dažādās kompensācijās saņēma aptuveni 5000 latus mēnesī. Kļūstot par premjeru, Dombrovskis uzreiz pazaudēja apmēram pusi, bet tagad alga ir sarukusi vēl par 20% - līdz 1908 latiem mēnesī. Turklāt premjeram arī nepienākas nekādas kompensācijas, ne reprezentācijas naudas.

Visvieglāk krīzei cauri pagaidām tiek Saeimas priekšsēdētājs un deputāti. Sanāk, ka Gundaram Daudzem ieņēmumi no viņa amata gada laikā ir samazinājušies tikai par aptuveni 12%. Viņa amatalga tagad ir 986 lati, piemaksa kā Saeimas priekšsēdētājam - 770 lati, piemaksa par darbu komisijās - 382 lati, piemaksa kā komisijas sekretāram - 154 lati, reprezentācijas izdevumi - 135 lati, kas kopā mēnesī ir 2427 lati. Vēl Daudzem tiek maksāta 385 latu liela kompensācija par dzīvokļa īri Rīgā.

Deputāti neskartas saglabājuši dažādas piemaksas pie algas un arī reprezentācijas izdevumus.

Latvijā

Latvijā plānotās izmaiņas nodokļos nav līdz galam pārdomātas, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts konkurētspējas komisijas priekšsēdētājs, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors un Vidzemes augstskolas padomes priekšsēdētājs Arnis Sauka.

Svarīgākais