Ar Eiropas fondu atbalstu palīdzēs ap 2000 dzirdes invalīdiem

2010.gadā ar Eiropas Savienības fondu atbalstu plānots izveidot un nodot ekspluatācijā divus sociālās rehabilitācijas centrus dzirdes invalīdiem, kurā pakalpojums varētu tikt nodrošināts ap 2000 vājdzirdīgu un kurlmēmu cilvēku.

Latvijas Nedzirdīgo savienībā informē, ka šos centrus līdz 2011.gada martam plānots aprīkot. Projekta laikā plānots uzbūvēt un aprīkot vienu rehabilitācijas centru dzirdes invalīdiem Rīgā, Elvīras ielā 19, un otru - Liepājā, 1905.gada ielā 35. Šo centru darbība paplašinās esošās Latvijas Nedzirdīgo Savienības iespējas sociālo pakalpojumu jomā, radīs labākus, mūsdienīgākus pakalpojumu sniegšanas apstākļus un sekmēs sakoptākas teritorijas veidošanos pilsētas konkrētajā mikrorajonā, skaidro savienībā.

Nedzirdīgo savienībā uzsver, ka šā gada pavasarī tika uzsākta projekta "Latvijas Nedzirdīgo savienība – otrās mājas 2" realizācija. Projekta mērķis ir izveidot un aprīkot infrastruktūru sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas iespēju paplašināšanai personām ar dzirdes invaliditāti un personām ar prognozējamu dzirdes invaliditāti.

Līdz ar to tiktu pilnveidota valsts atbalsta sistēma, piedāvājot sociālo pakalpojumu daudzveidību, pieejamību un kvalitāti, lai nodrošinātu dzirdes invalīdu individuālajām vajadzībām un kvalitātes prasībām atbilstošu daudzveidīgu un efektīvu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu klāstu, līdz ar to samazinot viņu sociālo atstumtību un veicinot integrāciju darba tirgū.

Projektu finansiāli atbalsta Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Latvijas valsts. No kopējā finansējuma, kas ir 610 841 lats, Eiropas Savienības finansējums ir 85% un valsts līdzfinansējums - 15%. Visa summa ir paredzēta sociālās rehabilitācijas pakalpojumu infrastruktūras uzlabošanai, izveidei un publicitātes nodrošināšanai. Projekts sniegs būtisku atbalstu nedzirdīgo un vājdzirdīgo cilvēku sociālai drošībai un integrācijai sabiedrībā.

Lai realizētu projekta ieceri, SIA "Projektēšanas birojs Austrumi" izstrādās sociālās rehabilitācijas centru būvprojektus. Plānots, ka būvprojektu galīgais variants projekta vadībai tiks iesniegts līdz 15.decembrim.