Latvijas pilis un muižas aicina uz Leģendu nakti

© publicitātes

Šodien visā Latvijā durvis apmeklētājiem vērs Latvijas skaistākās pilis un muižas, ļaujot izbaudīt to īpašo atmosfēru, iepazīt leģendu stāstu un teiku noslēpumaino burvību. Latvijā notiek "Leģendu nakts". Leģendu nakti aicina apmeklēt 15 Latvijas Piļu un muižu asociācijas biedri.

Alsviķu muiža.

Plkst. 16:00 Alsviķu arodskolas svētku zālē notiks tematisks pasākums „Ceļā uz Leģendu nakti”. Apmeklētājus iepazīstināsim ar Alsviķu muižas pils vēsturiskajiem pagriezieniem. Pasākuma laikā varēs klausīties audzēkņu leģendu lasījumus, vērot improvizācijas spēles, baudīt nelielas uzkodas, kuras būs pagatavojuši skolas pavāru grupas audzēkņi. Iespēja būs arī nedaudz malkot no vēstures pagrabiem.

Cesvaines pils.

Plānotais pasākuma laiks: no plkst.19:00-23:00

Varēs baudīt romantisku pils gaisotni 19.gs. mūzikas pavadībā un iemēģināt roku tušas glītrakstīšanas darbnīcā, ieklausīties Cesvaines pils noslēpumos, doties naksnīgā pastaigā pa pili un beidzot sastapt Balto dāmu!

Dundagas pils.

Dundagas pils aicina apmeklētājus laikā no plkst.20:00 līdz plkst.24:00. Būs vienreizēja iespēja iejusties pils teiku tēlos, izbaudīt noslēpumainu gaisotni, ar tagadnes acīm atskatīties pagātnē un ielūkoties nākotnē. Tiks baudīts pils virums, varēs izlocīt kājas deju ritmos.

Jaunpils pils.

Leģendu naktī Jaunpils pilī viesi lāpu gaismā varēs doties ekskursijā apkārt blakus esošajam Dzirnavu dīķim, apskatot kādreizējās Jaunpils muižas ēkas, uzklausot tā laika un mūsdienu leģendas. Ar nostāstiem par apbedījumiem Jaunpils baznīcas apkārtnē, Mīlestības dzirnavām, muižas krogiem un aptieku pils gide izklaidēs klausītājus 3 ekskursijās plkst. 18:30, 19:30 un 20:30. Ekskursijas būs bezmaksas.

No plkst.18:00 - 22:00 pils vārti būs atvērti un pasākuma apmeklētāji varēs apskatīt pils zāles un pagrabus, Jaunpils bibliotēku, Jaunpils muzeja ekspozīciju un izstāžu zāli.

Par papildus samaksu pils viesi varēs arī izkalt savu veiksmes naudiņu vīna pagrabā un nobaudīt gardu maltīti un siltus dzērienus viduslaiku krodziņā. 

Jērcēnmuiža.

Jērcēnmuižas mednieku namā ģēģerēšana, lidoņu cilts, baura laika rota.

Jērcēnmuižas freileņu mājā plkst. 21:00 koncertēs salonansamblis „Barkarola”.

Plkst.22:00 balle muižā.

Kamīnzālē būs iespēja baudīt Valmiermuižas alu un Valmiermuižas krodziņa pavāru gatavotus labumus.

Krāslavas muiža.

Nakts ekskursijas dalībnieki tiks biedēti ar Eiro, Baltajām dāmām un Klaiņojošajiem mūkiem. 

Kukšu muiža.

Kukšu muižā ekskursijas pa Kukšu muižas telpām notiks (tikai gida pavadībā) pilnās stundās (piem., plkst.19.00, 20.00, utt.).

Pēc ekskursijas viesi varēs mieloties ar muižkunga pašgatavoto zupu un Kukšu muižas zāļu tēju.

Lielplatones muiža.

Sākums plkst. 16:00.

• Ekskursijas pa muižu un muižas parku plkst. 16:30 un 20:30.

• Muižas darbnīcas

• Muzikāli priekšnesumi

• Muižas Krodziņš

• Senlietu tirdziņš

• Vizināšanās ar zirgu

Pelču pils.

Leģendu nakts notiks no plkst.20:00 līdz plkst.22:00. Ieeja pa brīvu. Šogad iziesim ekskursijā pa pils stacijām, kurās varēs izzināt pils vēsturi, darboties radošajās darbnīcās un citas interesantas lietas. 

Piena muiža Berghof.

20:00 ekskursija gida pavadībā, kā arī leģendas un nostāsti par Barona fon Mēdema laikiem.

20:30 zinošais gids pastāstīs par Sieksātes pamatskolu, lai varētu iztēloties, kāda muiža bija tajos laikos.

21:00 Liepājas piena kombināta laikā muiža bija atpūtas bāze piensaimniekiem, šeit tajos laikos notika daudz koncerti un balles, un tāpēc arī pie mums būs koncerts, kurā uzstāsies duets „Kā māsas”.

Spāres muiža. „Pie uguns gaismas vakarā”.

Sākums plkst. 20:00:

• „Pulkstenis apstājies tālajā pagātnē”- pagrabu pastāsti

• „Starp laika joslām tīmekļiem apvīti”- bēniņos, kur tumšs kā ... bēniņos

• „Ar abi roki strādā, ar abi roki jāēd”- muižas ķēķa burvestības

• „Veras debess spodrās acis, tumsa klusi dziedāt sāk”- trepes līdz grīdai

Gaidīti visi, kas darbos izsmelti, ikdienas traumēti, laimes lutināti, skumju pārņemti, ērkšķos un neziņā tīti, prieka un enerģijas bagāti, ar veselu humoru pilni, inteliģenti romantiķi un viegli kritizētāji, ar domu plūsmām, fantāzijas lidojumu un racionālu aprēķinu apveltīti, un tie, kuriem vienkārši...šovakar nav, kur iet.

Šlokenbekas muiža. „Muižas ikdienas leģendas jeb muiža ar oderi uz āru”.

18:00 izrāde Līgavainis (izrāžu apvienība Panna, režisors Juris Rijnieks, galvenajā lomā Lauris Dzelzītis).

Cena LVL 3,- (EUR 4,27), 4,- (EUR 5,69), 5,- (EUR 7,11).

19:00 un 20:30 - ekskursija ar muižas pārvaldnieci pa muižas darba telpām, kas ļaus iepazīt muižas ikdienas dzīvi un saimniecisko darbību. Pulcēšanās pie ieejas vārtiem (Z vārti).

Latvijas Ceļu muzejs arī atbalsta Leģendu nakts pasākumu un šajā dienā būs atvērts līdz plkst.23:00. Ieeja muzejā bez maksas.

Milzkalnes bibliotēka, kura atrodas muižas senajā kūts daļā, arī būs atvērta ilgāk nekā parasti – līdz plkst. 22:00.

Līnijdejotāju uzstāšanos varēs vērot neierastā vidē, bet patiesībā ļoti ierastā pat reālā vidē - 400 gadus senā pagrabā, smeķējot Šlokenbekas muižas īpašo ar visu uzkodu.

Tāpat latiņš noderēs, iegādājoties karstvīna malku, tādējādi mazinot rudens drēgnumu un vērojot videoprojekciju „Muiža toreiz un tagad”.

Ungurmuiža.

Kungu mājā:

• šovasar restaurētais 18.gs. sienas gleznojuma fragments „Vecajā istabā”

• ASV dzīvojošā latviešu mākslinieka Aivara Zandberga gleznu izstāde

• stāsti un nostāsti par dzīvi muižā

Vecajā skolā – Muižas restorāns!

Ēdieni, kuru receptes glabājušās senajā muižas vēstuļu lādē - Ungurmuižas saimnieces Helēnes Juliānes fon Kampenhauzenas ēdienkarte, kas rakstīta 18.gs 40jos gados, nu kļuvusi par leģendu! Sasildīties vēsajā rudens vakarā ļaus īpašā Ungurmuižas liepziedu tēja!

Vakara noskaņu un maltīti papildinās muižas mūzika klavieru, flautas un čella skaņās

(Elita Tomsone – klavieres, Anda Tomsone – flauta, Pauls Skujiņš – čells).

Vecauces pils. ”KO DARA MUIŽAS ĻAUDIS VECAUCĒ, KAD KUNGI NAV MĀJĀS”.

Lielie lauku darbi ir apdarīti, muižā iestājusies rimtāka dzīve. Garie rudens vakari laukos ir kļuvuši vienmuļi un pelēcīgi ne tikai grāfa kungam ar kundzi, kas nolēmuši doties uz Jelgavu, lai pabaudītu pilsētas labumus un paciemotos pie radiem. Izmantojot kungu prombūtni, arī Vecauces muižas kalpotāji nolēmuši sarīkot viesības, uzaicinot pie sevis puišus un meitas no Vītiņu muižas.

Vītiņnieki, kas slaveni ar savu amatierteātri „Mežrozīte”, izrādīs Rūdolfa Blaumaņa viencēliena lugu „Sestdienas vakars”. Pēc tam iecerēta kopīga vakarēšana pie kamīna, kas solās būt gana jautra: iesim rotaļās, spēlēsim spēles, minēsim mīklas un, protams, kā tas notiek satiekoties labiem kaimiņiem, neiztiksim arī bez „ mēles trīšanas”, jo dažādu atgadījumu pārcilāšana un neliela pasmiešanās gan par sevi, gan kungiem, ticiet vai neticiet, ir itin tīkama nodarbošanās rudenīgam sestdienas vakaram.

Ja arī jums ir ko pastāstīt, vai ir zināma kāda sen aizmirsta rotaļa ko vēlaties iemācīt mums, tad ņemiet līdzi kādu našķi un esiet mīļi gaidīti Vecauces pilī 26. oktobrī plkst 18 00.

Svarīgākais