Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Miris vēl viens "krutka" upuris; kopumā gājuši bojā jau astoņi cilvēki; tirgots 99% "tīrs" metanols

Vakar Jelgavas slimnīcā miris kārtējais metilspirta upuris - kāds 1963.gadā dzimis vīrietis, aģentūru LETA informēja Jelgavas pilsētas slimnīcas virsārste Solveiga Ābola. Neoficiāla informācija liecina, ka ārpus slimnīcas miruši vēl divi nelegālā alkohola lietotāji.

Vīrietis miris pusstundas laikā pēc nogādāšanas slimnīcā.

Jelgavas slimnīcā pēc saindēšanās ar metilspirtu līdz šim miruši seši cilvēki, taču saskaņā ar policijas informāciju pavisam no nelegālā alkohola lietošanas miruši septiņi cilvēki. Vismaz viens nāves gadījums nav attiecināms uz Jelgavas slimnīcu, taču Ābolas rīcībā esot neoficiālas ziņas par kopumā diviem nāves gadījumiem ārpus slimnīcas, līdz ar to kopējais mirušo skaits varētu būt astoņi.

Līdz šim Jelgavas slimnīcā kopumā nogādāti 11 cilvēki, kuri saindējušies ar metilspirtu. Seši no viņiem ir miruši, viens jau no slimnīcas ir izrakstīts. Četri cilvēki joprojām atrodas slimnīcā - divi no viņiem ir terapijas nodaļā, pagaidām divi atrodas reanimācijas nodaļā, bet vienu no viņiem tuvākajā laikā plānots pārvest uz terapijas nodaļu. Otrdienas vakarā slimnīcā pēc saindēšanās ar metilspirtu ievesti trīs pacienti - kā jau minēts, viens no viņiem miris, savukārt 1962.gadā dzimis vīrietis ievietots terapijas nodaļā, bet aptuveni 40 gadus vīrietis - reanimācijas nodaļā.

Kā ziņots, Jelgavas tiesa piemērojusi drošības līdzekli apcietinājumu četrām personām, kas tika aizturētas saistībā ar nelegālā alkohola apriti. Piektajai aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece.

Pēc, iespējams, nelegālā alkohola lietošanas saskaņā ar oficiālo informāciju miruši jau septiņi cilvēki - piecas sievietes, kuras dzimušas 1949., 1966., 1973., 1979. un 1989.gadā, kā arī 1927.gadā un 1963.gadā dzimis vīrietis.

Policija turpina skaidrot brīvdienās Jelgavā notikušās traģēdijas apstākļus, taču viena no galvenajām versijām liecina, ka bojā gājušie varētu būt saindējušies ar nelegālajās alkohola tirdzniecības vietās iegādātu alkoholu.

Izmeklēšanas laikā veiktas kratīšanas divās nelegālā alkohola tirdzniecības vietās Kazarmes un Katoļu ielās Jelgavā. Policisti brīdina iedzīvotājus neiegādāties un nelietot jebkādu apšaubāmas izcelsmes alkoholu. Ja kāds to bijis iegādājies, tad nekādā ziņā to nelietot un nedot citām personām, sekot līdzi savam veselības stāvoklim, ja tas pasliktinās, nekavējoties sazināties ar medicīnas iestādi.

Policijā sākts kriminālprocess, aizturētas piecas pārbaudāmās personas saistībā ar nelegālā alkohola apriti.

Tikmēr ekspertīžu rezultāti liecina, ka bojāgājušie jelgavnieki apreibinājušies ar šķidrumu, kura sastāvā bija 99% metilspirta jeb metanola.

Viņš norādīja, ka, jau iedzerot sešus mililitrus metanola, cilvēks kļūst akls, bet 30 mililitru metanola deva organismam ir nāvējoša.

Kozlovskis pastāstīja, ka metanols sākotnēji ticis iegādāts legāli kā tehniskais spirts, un policija noskaidrojusi, no kurienes tas nācis. Gala rezultātā šis metanols nokļuvis dzirā, ko nelegālā alkohola "točkā" iegādājušies vairāki Jelgavas iedzīvotāji.

Ministrs akcentēja, ka patlaban svarīgākais ir noskaidrot, vai metanola šķidrums jelgavniekiem tirgots apzināti vai neapzināti.

Iekšlietu ministrs pauda bažas par to, ka, papētot tiesu statistiku, redzams, ka par indes tirgošanu, kas izraisījusi smagas sekas, cilvēki līdz šim nav saņēmuši reālus brīvības atņemšanas sodus.