Arī "Latvijas izglītības vadītāju asociācija" neparakstīs memorandu par pedagogu algu palielināšanu

Arodbiedrība "Latvijas izglītības vadītāju asociācija" (LIVA) nolēmusi neparakstīt sadarbības memorandu par pedagogu algu palielināšanu.

Kā informēja arodbiedrības prezidente Ineta Tamane, LIVA uzskata, ka pedagogiem 2014.gadā ir jānosaka zemākā algas likme 310 latu. Arodbiedrība uzskata, ka 2013.gada vasarā, mainot skolēnu skaita attiecību pret pedagoģisko likmi lielajās pilsētās, tika samazinātas iespējas sniegt atbalsta pasākumus skolēniem. Skolas realizē mācību plānu, taču samazina likmes logopēdiem, psihologiem, speciālajiem pedagogiem, pedagogu palīgiem, jo samazinās kopējais likmju skaits. Taču realitāte izglītības iestādēs liecina, ka atbalsta pasākumi skolās ir ļoti nepieciešami.

LIVA uzskata, ka ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas piedāvājumu pedagogiem 295 lati par likmi 2014.gada 1.septembrī skolā neienāks jaunie pedagogi.

Arodbiedrība atgādina, ka pirms krīzes pedagogu zemākā algas likme bija 340 lati un šobrīd tā ir 280. Arī šajā mācību gadā ir nekorekti runāt par algu palielinājumu, jo, lai samaksātu pedagogiem par iegūto kvalifikāciju, ir samazināts finansējums citās pozīcijās un rezultātā ir pedagogi, kuru algas šajā mācību gadā, salīdzinot ar iepriekšējo, ir būtiski samazinājušās.

LIVA nav pārliecināta par IZM ieinteresētību un profesionālu rīcību pieteikto reformu īstenošanā. Iepriekšējos gados iesāktais darbs dažādās darba grupās ir vai nu atstāts novārtā, vai arī nav devis rezultātu, iepriekšējā ministra Roberta Ķīļa piedāvātā "Mazo skolu programma" palikusi tikai idejas līmenī, kaut gan LIVA uzskata, ka tā šī brīža Latvijas situācijā ir pat ļoti nepieciešama.

Kā ziņots, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības padome vienbalsīgi nolēma neparakstīt sadarbības memorandu par pedagogu algu palielināšanu, un arodbiedrība rīkos piketu pie Saeimas ēkas 24.oktobrī. Arodbiedrība atkārtoti izvirzīja prasību 2014.gadā piešķirt papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no 280 līdz 310 latiem, kā arī nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai.

Izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis aģentūrai LETA sacīja, ka esošajā budžetā nav finansējuma, lai palielinātu pedagogu zemāko likmi līdz 310 latiem. Viņaprāt, uz 310 latiem par likmi pedagogi varētu cerēt 2015.gadā, jo ministrija ir sagatavojusi strukturālo reformu paketi, kas ļautu rast nepieciešamo finansējumu.