VUGD darbinieki šogad izglābuši 553 cilvēkus

© Aleksandrs Vinks, VUGD

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki šā gada pirmajos deviņos mēnešos izglābuši 553 cilvēkus, aģentūru LETA informēja dienesta preses pārstāve Inga Vetere.

Saskaņā ar VUGD apkopoto statistiku 210 cilvēki izglābti ugunsgrēkos, bet 343 - glābšanas darbos, no tiem 112 izvilkti no automašīnām pēc smagiem ceļu satiksmes negadījumiem. Nelaimes gadījumos uz ūdens un ledus šogad izglābti 65 cilvēki, bet 34 reizes meklēti ļautiņi, kuri apmaldījušies mežā.

"Diemžēl statistika liecina arī to, ka, salīdzinot ar 2012.gada analoģisku laika periodu, par 14% ir palielinājies ugunsgrēku skaits," atzina Vetere. Šogad reģistrēti 8183 ugunsgrēki, turklāt par 14% pieaudzis arī ugunsgrēkos bojā gājušo cilvēku skaits. Šogad ugunsnelaimēs gājuši bojā 80 cilvēki. Vistraģiskākie ugunsgrēki notikuši lauku rajonos, kur bojā gājuši 39 cilvēki, Rīgā - 29, bet lielākajās pilsētās - 12.

No šogad reģistrētajiem 8183 ugunsgrēkiem 2600 ir bijuši dzīvojamā sektorā, 452 transporta līdzekļos un transporta nozares objektos, 144 - sabiedriskās ēkās, 122 - ražošanas ēkās, 50 - lauksaimnieciskās ražošanas objektos, 35 - noliktavās, 29 - būvobjektos, neapsaimniekotas ēkas, izgāztuves un atkritumi dzēsti 2435 reizes, bet kūla - 2316 reizes.

Ugunsgrēkos bojāta 651 ēka, 179 transporta līdzekļi, sadeguši 215 mājlopi un 5730 mājputni.

Līdz oktobrim VUGD darbinieki veikuši 4359 glābšanas darbus, kas ir par 21% vairāk nekā analoģiskā laika periodā pērn. Salīdzinot ar pagājušo gadu, ir samazinājies to gadījumu skaits, kad VUGD palīdzība bijusi nepieciešama Valsts policijai, taču palielinājies glābšanas darbu skaits, kas saistīts ar palīdzības sniegšanu citiem operatīvajiem dienestiem, piemēram, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Šā gada deviņos mēnešos VUGD sadarbībā ar citiem operatīvajiem dienestiem veicis 1214 glābšanas darbus, tehniskā palīdzība sniegta 819 reizes, 600 reizes glābēji steigušies palīgā nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, bet 420 reizes glābēju palīdzība bijusi nepieciešama pēc smagiem ceļu satiksmes negadījumiem.

Kā liecina ikgadējā VUGD statistika, rudens un ziemas mēnešos palielinās gan ugunsgrēku, gan glābšanas darbu skaits. Tieši šajā laikā palielinās arī tādu ugunsgrēku skaits, kuros ir cietušie un bojā gājušie. Lielākajai daļai ugunsgrēku iespējamais izcelšanās iemesls ir neuzmanīga rīcība ar uguni, tostarp smēķēšana gultā. Rudenī un ziemā ugunsgrēki bieži izceļas arī saistībā ar apkures ierīču nepareizu ekspluatāciju.

VUGD aicina visus iedzīvotājus ievērot ugunsdrošību, lai nepieļautu ugunsgrēka izcelšanos, un atgādina, ka ikdienā šķietami mazsvarīgs sīkums vai nevērība var izraisīt nopietnu nelaimi.

Svarīgākais