Pašvaldības gausi piesakās līdzekļiem pedagogu pabalstu izmaksai

Lai nodrošinātu pedagogiem atlaišanas pabalstu izmaksu, kuri darbu zaudējuši izglītības reformas rezultātā, RAPLM atkārtoti nosūtījusi vēstuli 26 pašvaldībām ar informācijas pieprasījumu, lai pedagogiem varētu izmaksāt atlaišanas pabalstus vairāk nekā 300 000 latu apmērā.

Patlaban atlaišanas pabalsti pašvaldību pedagogiem, kuri atbrīvoti no darba saistībā ar izglītības iestādes slēgšanu, reorganizēšanu vai pedagogu skaita samazināšanu, izmaksāti 45 pašvaldībām 884 952 latu apmērā. Kopumā, pēc RAPLM iniciatīvas, Ministru kabinets no valsts pamatbudžeta apakšprogrammas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķīra 1 194 241 latu pedagogu atlaišanas pabalstiem.

RAPLM atlaišanas pabalstus aprēķināja, ņemot vērā pašvaldību iesniegto informāciju, kura liecina, ka 25 pašvaldībās tika slēgtas 47 skolas un atbrīvoti 680 pedagogi, 749 pedagogi atbrīvoti atbilstoši noteiktajam skolēnu skaitam uz vienu pedagoģisko likmi, bet 25 pašvaldībās tika reorganizētas 45 skolas un atbrīvoti 290 pedagogi.

Saskaņā ar Darba likumā noteikto, uzteicot darba līgumu gadījumos, ja tiek samazināts darbinieku skaits vai tiek likvidēts darba devējs, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu.

Atlaišanas pabalstus valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem no šā gada 29.jūnija līdz 31.decembrim nosaka atbilstoši likumam "Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā".

Likums paredz, ka pabalsts izmaksājams 0,95 mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus, vai arī viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja vairāk nekā piecus gadus.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais