Latvijā demonstrēs filmu par cilvēkiem un dzīvniekiem, kas pieredzējuši laboratoriskos izmēģinājumus

Nākamnedēļ, 19.oktobrī, plkst.15 kinoteātrī "K Suns" notiks 2012.gadā uzņemtās dokumentālās filmas "Maksimālā panesamā deva" bezmaksas seanss, kas būs filmas pirmizrāde Latvijā, aģentūru LETA informēja biedrībā "Dzīvnieku brīvība".

"Maksimālā panesamā deva" ir pirmā pilnmetrāžās dokumentālā filma par cilvēkiem un dzīvniekiem, kuri ir pieredzējuši laboratoriskos izmēģinājumus. Filmā zinātnieki un laboranti, kuri ētiskās pārliecības dēļ ir izvēlējušies pamest šo nodarbošanos, atklāti dalās ar savu pieredzi, tostarp ar aizkustinošiem un sirdi plosošiem stāstiem par dzīvniekiem, kuri ir pabijuši abpus būru režģiem.

"Maksimālā panesamā deva" ir izmēģinājums ar dzīvniekiem vai cilvēkiem ar mērķi atrast lielāko ķīmiskas vielas devu, kuras ievadīšana izmēģinājuma subjektu grupai neizraisītu nāvi īstermiņa toksiskuma dēļ. Pēc tam vismaz divus gadus ar tās pašas sugas dzīvniekiem tiek pētīta šīs devas ilgtermiņa drošība. Tomēr maksimālās panesamās devas izmēģinājums tiek vērtēts pretrunīgi - daļēji tāpēc, ka, balstoties pētījuma rezultātos, ir grūti aprēķināt reālistiskākas devas, un arī tāpēc, ka ir sarežģīti šos rezultātus attiecināt uz cilvēkiem.

""Maksimālā panesamā deva" bez moralizēšanas rosina izvērtēt izmēģinājumus ar dzīvniekiem, piedāvājot tos apskatīt no mazāk ierasta skatpunkta," skaidro pirmizrādes organizatori. Filma tiks demonstrēta angļu valodā ar subtitriem latviešu valodā. Ieeja bez maksas.

Filma tikusi augstu novērtēta un jau saņēmusi vairākus apbalvojumus - Holivudas "Artivist" filmu festivālā, Ņujorkas "Finger Lakes" vides filmu festivālā, Kanādas "World Community" filmu festivālā un vairākus citus, piemēram, kosmētikas ražotāja "Lush" balvu.

Filmas demonstrēšanu rīko organizācija "Dzīvnieku brīvība" kā daļu no Eiropas pilsoņu iniciatīvas "Nē vivisekcijai" kampaņas, tādēļ kinoteātrī būs arī iespējams uzzināt vairāk par iniciatīvu un parakstīt to.

Iniciatīvas "Nē vivisekcijai" mērķis ir panākt, lai Eiropas Komisija pārskatītu direktīvu "Par zinātniskiem mērķiem izmantojamo dzīvnieku aizsardzību". Tās ietvaros dzīvnieku aizsardzības organizācijas visā Eiropā līdz šī gada 1.novembrim vāc ES pilsoņu parakstus. No nepieciešamā viena miljona parakstu pašlaik ir savākti vairāk kā 85%.

Latvijā kampaņā iesaistījušās tādas dzīvnieku aizsardzības organizācijas kā "Dzīvnieku draugs", "Ulubele", "Dzīvnieku brīvība" un "Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa".