"Cleanhouse" kategoriski noraida aizdomas par līdzdalību noziedzīgā shēmā

Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējs SIA "Cleanhouse" kategoriski noraida izskanējušās aizdomas par uzņēmuma līdzdalību fiktīvu darījumu shēmu veidošanā nolūkā izvairīties no nodokļu nomaksas, biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra uzņēmuma valdes loceklis Kristaps Drone.

Viņš norāda, ka "Cleanhouse" notikušo saista ar šobrīd notiekošu lielu iepirkumu konkursu norisi un negodprātīgu konkurentu rīcību, lai diskreditētu uzņēmuma reputāciju un apdraudētu tā darbību.

"Pilnībā noraidu aizdomas par uzņēmuma "Cleanhouse" līdzdalību noziedzīgās darbībās. Esam neizpratnē par veikto pārbaudi mūsu uzņēmumā, tomēr varu apstiprināt, ka esam gatavi sadarboties un sniegt visu nepieciešamo informāciju valsts uzraugošajām institūcijām, lai tās varētu veikt savus pienākumus," atzīmē Drone.

Izskanējušās aizdomas liek domāt par negodprātīgu konkurentu rīcību. "Cleanhouse" kā Latvijas Profesionālas uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācijas (LPUAA) biedrs vienmēr ir aktīvi iestājies par legālu nodarbinātību nozarē, vēl vairāk - asociācija pat ir noslēgusi sadarbības līgumu ar uzraugošajām institūcijām, lai palīdzētu identificēt negodprātīgos tirgus dalībniekus.

"Cleanhouse" ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem nozarē jau 15 gadus, akcentē Drone, piebilstot, ka uzņēmums gadā no trīs miljonu lata apgrozījuma pērn nodokļos samaksājis gandrīz miljonu latu.

"Pērn LPUAA sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) veica aprēķinus par objektīvu summu, kas no apgrozījuma būtu jāsamaksā iedzīvotāju ienākumu nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām uz viena apgrozījuma latu, lai uzņēmums būtu izpildījis visas saistības pret valsti. Saskaņā ar VID aprēķiniem vidēji no katra apgrozītā lata nodokļos būtu jāsamaksā vismaz 12 santīmi," skaidro Drone.

Viņš atklāj, ka "Cleanhouse" nodokļos pērn samaksājis 17 santīmus par katru latu. "Taču tirgū vēl aizvien ir uzņēmumi, kas nodokļos maksā tikai pat nepilnu santīmu no katra lata."

"Cleanhouse" ir viens no lielākajiem profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas nozares uzņēmumiem Latvijā, kas nodarbina vairāk nekā 500 darbinieku. 2012.gadā nodokļos samaksāti 837 000 latu.

2012.gada nogalē uzņēmumā noslēdzās apjomīgs un detalizēts VID veikts audits, tostarp pārbaudot atalgojuma sistēmu, kurā nekādi pārkāpumi vai aizdomas par tiem netika konstatēti.

Kā ziņots, VID Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas, 9.oktobrī veicot 30 kratīšanas Rīgā un Rīgas rajonā, apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kura pakalpojumus izmantoja viens no Latvijā lielākajiem uzkopšanas un apsaimniekošanas nozares pakalpojumu sniedzējiem, informēja VID Sabiedrisko attiecību daļa.

"Cleanhouse" valdes loceklis Drone "Nozare.lv" norādīja, ka viņa rīcībā neesot informācijas, ka šajā gadījumā runa varētu būt par "Cleanhouse". Pēc uzņēmēja sacītā, maz ticams, ka uzņēmumam bijusi tieša saistība ar šo grupējumu, taču Drone pieļāva, ka noziedzīgā grupējuma shēmā varētu būt bijis iesaistīts kāds no "Cleanhouse" apakšuzņēmējiem.

Uzņēmuma pārstāvji atzīmē, ka patlaban tiek veikta iekšējā pārbaude, tostarp tiek arī izvērtēti "Cleanhouse" piegādātāji, kuru ir vairāk nekā 500.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Clenahouse" apgrozījums pērn bija 3,1 miljons latu, kas ir par 3,4% mazāk nekā 2011.gadā, kad apgrozījums bija 3,2 miljoni latu. Uzņēmuma peļņa pērn bija 40 084 lati, kas ir par 31,3% vairāk nekā 2011.gadā, kad peļņa bija 30 537 lati.

SIA "Cleanhouse" dibināta 1997.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 32 000 latu. "Clenahouse" vienīgais īpašnieks ir Edvīns Vansovičs.

Svarīgākais