Rosina ar likumu liegt izmantot deklarēto dzīvesvietu atšķirīgas maksas noteikšanai transportā

"Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti rosina ar likumu liegt izmantot iedzīvotāju deklarēto dzīvesvietu kā iemeslu atšķirīgas braukšanas maksas noteikšanai sabiedriskajā transportā.

Šādas izmaiņas paredzētas Saeimā iesniegtajos grozījumos Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, aģentūru LETA informēja "Vienotības" preses sekretāre Laila Timrota.

Rīgā kā Latvijas galvaspilsētā koncentrēta nacionālā līmeņa valsts pārvalde, Rīga ir visas valsts kultūras, uzņēmējdarbības, ārstniecības un izglītības iestāžu centrs, uzsver "Vienotības" pārstāvji. Īstenojot ieceri par dārgāku braukšanas maksu galvaspilsētā nedeklarētajiem iedzīvotājiem, šīs Rīgas funkcijas tiktu ignorētas, nostādot nevienlīdzīgā situācijā ārpus Rīgas deklarētos Latvijas iedzīvotājus, kuriem nav citu alternatīvu Rīgā sniegtajiem pakalpojumiem, iesniegtos likuma grozījumus pamato "Vienotība".

"Latvija ir vienots veselums, Latvijas iedzīvotāju dalīšana "savējos" un "svešajos", pretnostatot Rīgu citiem Latvijas novadiem, ir nepieņemama," uzskata "Vienotība". Tāpat partija vērš uzmanību, ka centieni mākslīgi palielināt Rīgā deklarējušos iedzīvotāju skaitu ievērojami mazinās pārējo pašvaldību rīcībspēju.

"Tas ir valstisks jautājums, un Rīgā deklarēto iedzīvotāju skaitu nedrīkst paaugstināt uz mazo pašvaldību izdzīvošanas rēķina. Rīgas ekonomiskās labklājības radīšanā piedalās visa Latvija," pauž "Vienotība".

Kā ziņots, pāris dienu laikā, kopš portālā "Mana balss" sākta parakstu vākšana pret biļešu cenu diferencēšanu Rīgas sabiedriskajā transportā, iniciatīvu parakstījuši vairāk nekā 4000 cilvēku, un balsošana aktīvi turpinās, liecina portālā pieejamā informācija.

Kad tiks savākti 10 000 parakstu, iniciatīva tiks iesniegta skatīšanai Saeimā.

Jau ziņots, ka Rīgas domē 7.oktobrī apstiprināti grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos, kas paredz, ka no 1.janvāra Rīgā deklarētie iedzīvotāji līdzšinējo 50 santīmu vietā par biļeti Rīgas sabiedriskajā transportā maksās 42 santīmus jeb 0,60 eiro, savukārt Rīgā nedeklarētajiem pasažieriem biļete maksās dubultā - 84 santīmus jeb 1,20 eiro.

Pēc Rīgas domes teiktā, 1,20 eiro ir brauciena pašizmaksa, bet galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem tiks piemērota 50% atlaide.

Līdzīgas atšķirības plānotas arī mēnešbiļešu cenās, kamēr skolēniem un studentiem, kas apmeklē izglītības iestādes Rīgas administratīvajā teritorijā, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas atlaides tiks palielinātas no 60% līdz 80%.

Ar šādu soli Rīgas domes vadība cer pamudināt Rīgā dzīvojošos un strādājošos cilvēkus deklarēties Rīgā, lai tādējādi šo cilvēku maksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) nonāktu galvaspilsētas kasē.

Svarīgākais