Likvidē grupējumu, kura pakalpojumus izmantoja viens no lielākajiem uzkopšanas uzņēmumiem Latvijā

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas, 9.oktobrī veicot 30 kratīšanas Rīgā un Rīgas rajonā, apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kura pakalpojumus izmantoja viens no Latvijā lielākajiem uzkopšanas un apsaimniekošanas nozares pakalpojumu sniedzējiem, informēja VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Pēdējo divu gadu laikā grupējuma noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vismaz 576 990 latu apmērā. Noziedzīgi iegūtie līdzekļi izmantoti "aplokšņu algu" izmaksai. Šobrīd sešas personas aizturētas.

Kriminālprocess tika sākts 12.septembrī. Izmeklēšanas gaitā Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji noskaidroja, ka lielākais patiesais labuma guvējs - "grupējuma klients" - ir viens no lielākajiem uzkopšanas un apsaimniekošanas uzņēmumiem Latvijā.

Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas pakalpojumu uzņēmuma "Cleanhouse" valdes loceklis Kristaps Drone "Nozare.lv" norādīja, ka viņa rīcībā neesot informācijas, ka šajā gadījumā runa varētu būt par "Cleanhouse".

Vienlaikus viņš apliecināja, ka "Cleanhouse" ir viens no lielākajiem un arī no pieredzējušākajiem nozares uzņēmumiem.

Pēc uzņēmēja sacītā, maz ticams, ka uzņēmumam bijusi tieša saistība ar šo grupējumu, taču Drone pieļāva, ka noziedzīgā grupējuma shēmā varētu būt bijis iesaistīts kāds no "Cleanhouse" apakšuzņēmējējiem. Pagaidām sīkākus komentārus viņš nesniedza.

Drone, kurš ir arī Latvijas Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācijas valdes priekšsēdētājs, paskaidroja, ka sākumā jātiekas ar uzņēmuma juristiem un ar asociācijas pārstāvjiem, lai saprastu, kas ir noticis un kā tas bija iespējams. Plašāki komentāri par konkrēto lietu varētu tikt sniegti šīs dienas laikā.

Kriminālprocesa laikā, veicot 30 kratīšanas Rīgā un Rīgas rajonā uzņēmumu juridiskajās adresēs, iesaistīto personu dzīvesvietās un automašīnās, tika iegūti būtiski lietiskie pierādījumi. Kratīšanu laikā VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki izņēma skaidras naudas līdzekļus 21 000 latu un 37 000 eiro (26 004 latu) apmērā, kas bija paredzēti "aplokšņu algu" izmaksai.

Grupējumā iesaistīto personu darba kabinetā pie sienas bija izvietotas fotogrāfijas ar fiktīvo uzņēmumu amatpersonām un to nosaukumiem.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas "klienti" savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru.

Grupējuma pakalpojumus izmantoja vairāk nekā 10 metālapstrādes un būvniecības jomā reāli strādājoši uzņēmumi.

Kriminālprocesā šobrīd turpinās sākotnējās un neatliekamās izmeklēšanas darbības, kā arī tiek pārbaudīti fakti par iespējamo saistību ar citu noziedzīgu nodarījumu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.