Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Ar spēlfilmas "Vientuļā sala" televīzijas pirmizrādi ēterā atgriežas raidījums "Kinotēka"

Uzsākot jauno sezonu, šovakarī, pulksten 21.40 pie LTV1 skatītājiem atgriežas raidījums "Kinotēka", kas pulksten 22.10 piedāvās noskatīties igauņu režisora Petera Simma pagājušā gada spēlfilmu "Vientuļā sala" ar latviešu aktieri Andri Keišu vienā no galvenajām lomām.

Jaunajā sezonā LTV1 ēterā būs astoņi tematiskie "Kinotēkas" raidījumi, kas iedziļināsies kādas kino tēmas izpētē. Četri no tiem piedāvās noskatīties arī augstvērtīgas Eiropas kinofilmas. Raidījums šoruden padziļināti pievērsīs uzmanību Eiropas kino vēsturei un aktuālajiem kino notikumiem.

Pirmais raidījums būs veltīts igauņu kino - kopā ar aktieri Andri Keišu dosimies uz kaimiņvalsti satikt divreiz par Latvijas labāko režisoru pasludināto igauni Peteru Simmu dažas dienas pirms viņa jaunākās filmas "Vientuļā sala" Latvijas televīzijas pirmizrādes. Kopā ar Andri Keišu viesosimies arī igauņu modernās arhitektūras brīnumā - Baltijas Mediju skolā, kur pašlaik kino mākslu studē 25 latvieši.

Par ko jauns igauņu režisors saņēma amerikāņu "Oskaru"? Kura latviešu aktrise visvairāk filmējusies igauņu filmās? Kāpēc krievu kino ģēnijs Andrejs Tarkovskis savu slaveno filmu "Stalkers" filmēja arī Tallinā? Uz šiem intriģējošajiem jautājumiem "Kinotēka" sniegs atbildes jau 12.oktobra sezonas atklāšanas raidījumā. Netiks aizmirsts arī par filmām, kuras var un vajag redzēt Latvijas kinoteātros.

"Kinotēka" ar kinokritiķēm Dairu Āboliņu un Ditu Rietumu pavisam oktobrī kino gardēžiem piedāvās trīs tematiskos raidījumus sestdienu vakaros. Sestdien, 19.oktobrī, pulksten 18.30 "Kinotēka" aplūkos franču drosmīgo un provokatīvo kino, atklājot kinematogrāfa uzdrīkstēšanos un skatītājiem mestos izaicinājumus. Savukārt 26.oktobrī pulksten 21.40 "Kinotēkā" spriedīs par franču romantisko kino, pēc raidījuma demonstrējot romantisko komēdiju "Maigās jūtas" ("La delicatesse") ar franču zvaigzni Odriju Tatū galvenajā lomā.

Sestdien, 9.novembrī, pulksten 21.40 “Kinotēkā" gaidāms latviešu kino veltīts speciālizlaidums - viesošanās jauno filmu uzņemšanas laukumos pie dažādiem pašmāju režisoriem, bet īpašs akcents – kinorežisors Dāvis Sīmanis un viņa topošā spēlfilma "Pelnu sanatorija". Pulksten 22.10 "Kinotēka" skatītājus iepriecinās ar Dāvja Sīmaņa jaunākās dokumentālās filmas "Pēdējā tempļa hronikas" televīzijas pirmizrādi. Šajā filmā tēlaini atspoguļots Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecības process, Gaismas pili pārvēršot pasaules dzimšanas un idejas spēka metaforā. Tematiski "Kinotēkas" raidījumi būs vērojami arī 16. novembrī un 30. novembrī pulksten 18.30.

Decembrī LTV1 ēterā būs divi "Kinotēkas" raidījumi. 28.decembrī pulksten 21.40 "Kinotēka" pēc raidījuma piedāvās dāņu režisores Susannes Bīras filmu "Labākā pasaulē" ("Hævnen"), kas ieguvusi "Oskara" un "Zelta globusa" balvas, kā arī citas starptautiskas godalgas. Vēl viens tematiskais "Kinotēkas" izlaidums tiks demonstrēts 21.decembrī pulksten 18.30.

Visi "Kinotēkas" raidījumi arī jaunajā sezonā informēs par kino aktualitātēm un jaunumiem Latvijas kinoteātros.

Raidījuma radošā grupa: kinokritiķes Daira Āboliņa, Dita Rietuma, raidījuma režisore pazīstamā dokumentāliste Inese Kļava, operators Aleksandrs Grebņevs, asistenti Jānis Ābele un Laura Lauziniece. Projekts tiek realizēts LTV sadarbībā ar Kinoskolu.