Mēneša laikā ar internetbankas autentifikāciju savu dzīvesvietu deklarējuši 1002 cilvēki

Pirmā mēneša laikā, kopš dzīvesvietu iespējams deklarēt elektroniski ar internetbankas autorizāciju, šo pakalpojumu izmantojuši 1002 cilvēki, liecina Iedzīvotāju reģistra apkopotā statistika.

Kā informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka palīgs preses un sabiedriskajos jautājumos Andrejs Rjabcevs, iedzīvotāju interese par jauno pakalpojumu kopumā ir liela.

"Jau pirmajās e-pakalpojuma ieviešanas dienās bija novērojama ļoti liela iedzīvotāju interese, jo cilvēkiem šis deklarēšanās process tagad ir padarīts maksimāli vienkāršs - vairs nekur nav jādodas, jāstāv rindās, jāmaksā valsts nodeva. Tā vietā tagad pietiek ar to, ka cilvēkam ir konts "Swedbankā", "SEB bankā" vai "Latvijas Krājbankā" un viņš lieto internetbanku. Pārējo cilvēks jau var izdarīt, pat neizejot no mājas, un, kas arī ir būtiski šodienas apstākļiem, - bez maksas, jo, deklarējot dzīvesvietu portālā "www.latvija.lv", valsts nodeva trīs latu apmērā nav jāmaksā," pastāstīja Rjabcevs.

Kādreiz cilvēki dzīvesvietas deklarēšanu atlika uz priekšdienām, jo ikdienas steigā nebija laika doties uz pašvaldības iestādi vai sūtīt pa pastu vēstuli PMLP, bet patlaban šo darbību var veikt dažu minūšu laikā, un tas iedrošina daudzus iedzīvotājus informēt par savu reālo dzīvesvietu, sacīja PMLP pārstāvis.

Tomēr līdztekus internetam iedzīvotājiem joprojām ir iespēja savu dzīvesvietu deklarēt arī klātienē tajā pašvaldībā, kuras teritorijā atrodas viņa jaunā dzīvesvieta. Tāpat līdz šā gada 31.decembrim iedzīvotājiem savas dzīvesvietas deklarācijas iespējams nosūtīt PMLP pa pastu, kas gan vairs nebūs iespējams no nākamā gada sākuma.

Kā ziņots, līdz šim vidēji gadā savu dzīvesvietu deklarējuši apmēram 160 000 iedzīvotāju, un no tiem tikai daži desmiti bijuši elektronisko parakstu lietotāji, kuriem šis pakalpojums internetā bija pieejams arī līdz 2009.gada novembrim.

Pagaidām dzīvesvietu interneta vietnē "www.latvija.lv" ir iespējams deklarēt "SEB bankas", "Swedbank" un "Latvijas Krājbankas" internetbanku lietotājiem, taču arī citas bankas izteikušas interesi saviem klientiem piedāvāt šo iespēju. "Tas ir ātri un ērti, jo ar internetbankām mēs esam pieraduši darboties," jaunās deklarēšanās iespējas iepriekš komentēja PMLP priekšnieks Vilnis Jēkabsons.

Kā ziņots, arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) jau pirms mēneša prognozēja, ka dzīvesvietas deklarēšanas iespēja ar internetbankas autentifikāciju būs ļoti pieprasīts pakalpojums un ar tā ieviešanu esot izdevies "sakustināt ledu", lai tuvākajā laikā ieviestu arvien jaunus pakalpojumus, kurus ērti un vienkārši iespējams veikt interneta vidē.

1.novembrī stājās spēkā oktobra otrajā pusē valdībā pieņemtie "Noteikumi par dzīvesvietas deklarācijas veidlapu, deklarācijā sniegto ziņu pārbaudes kārtību un dzīvesvietas elektroniskās deklarēšanas kārtību", kas paredz, ka turpmāk dzīvesvietu elektroniski iespējams deklarēt, arī izmantojot kredītiestādes elektronisko norēķinu sistēmas autentifikācijas līdzekli, nevis tikai e-parakstu, kā tas bija iepriekš.

Jaunais pakalpojums iedzīvotājiem ir pieejams vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā "www.latvija.lv".

Latvijā

Kārtējie trīs miljoni, kas iztērēti valstij neizdevīgi un izšķērdīgi. Zaļais kurss drīzāk izmantots kā aizsegs nepamatotam līdzekļu izlietojumam. Tik skarbi ir Valsts kontroles secinājumi par zemkopības ministrijas e auto uzlādes staciju tīklu. Revidenti materiālus nodevuši tiesībsargiem un Iepirkumu uzraudzības birojam, vēsta "Nekā Personīga".

Svarīgākais