SM lūdz atvēlēt Ls 6,2 miljonus sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem

Ministru kabinets otrdien, 8.decembrī, izskatīs Satiksmes ministrijas (SM) lūgumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēlēt 6,2 miljonus latu.

Šie līdzekļi nepieciešami, lai kompensētu 2009.gadā nesegtos zaudējumus sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem.

Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 11.pants noteica, ka pārvadātājam tiek kompensēti ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu reģionālajos starppilsētu un reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos saistītie zaudējumi pilnā apmērā no valsts budžetā šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem, savukārt pilsētas nozīmes maršrutu tīkla maršrutos 35% apmērā no valsts budžetā paredzētajiem līdzekļiem.

Ievērojot Eiropas regulas un Latvijas tiesību aktus, pārvadātājiem par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu radītie zaudējumi - sabiedriskā transporta pakalpojumu izmaksas, kas pārsniedz gūtos ieņēmumus, - ir jāsedz pilnā apmērā, tai skaitā ievērojot pārvadātāja komerciālās intereses (peļņu).

Kompensācijas par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu apmērs ir nosakāms iepriekš vismaz uz vienu gadu. Katru gadu pēc attiecīgo uzņēmumu gada pārskatu slēgšanas ir veicama šo kompensācijas apmēru koriģēšana. Visas summas, kas pārvadātājam pienākas kompensācijas apmēra koriģēšanas rezultātā, pārvadātājam ir jāizmaksā nekavējoties pēc koriģēšanas apmēra noteikšanas.

Faktiskais valsts budžeta dotācijas iztrūkums vai pārmaksa tiek konstatēta, kā arī veikti gala norēķini par iepriekšējo kalendāro gadu tikai nākamajā gadā, tas ir, par 2008.gada faktiskajiem zaudējumiem - 2009.gadā.

Pēc 2009.gada 16.jūnijā izdarītajiem grozījumiem likumā "Par valsts budžetu 2009.gadam" valsts budžeta programmā "Sabiedriskais transports" dotācijas sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem tika samazinātas par 7,5 miljoniem latu - no 74,4 uz 66,9 miljoniem latu.

Apzinoties nepieciešamību sabalansēt 2009.gada budžetā pieejamo valsts budžeta dotāciju ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem radītajiem zaudējumiem, jau ir veikti vairāki pasākumi - optimizēts maršrutu tīkls un slēgti nerentablie reisi (reģionālos starppilsētu nozīmes pārvadājumos ir slēgti reisi 31% apmērā, bet reģionālos vietējās nozīmes pārvadājumos - 17% apmērā), uzsākts darbs pie maršrutu tīkla optimizēšanas, slēdzot autobusu pārvadājumus vilcienam paralēlajos maršrutos.

Tāpat veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, paredzot sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā iesaistītajiem transportlīdzekļiem noteikto kvalitātes prasību atlikšanu vismaz uz diviem gadiem; samazinot no valsts budžeta kompensējamo pasažieru kategoriju, kurām ir tiesības izmantot braukšanas maksas atvieglojumus, skaitu; pārtraucot līdzfinansējumu no valsts budžeta 35% apmērā republikas pilsētu pašvaldībām par pārvadājumiem pilsētās.

Neskatoties uz to, ka SM ir veikusi virkni zaudējumu samazinošos pasākumus, tomēr, samazinoties pasažieru skaitam un ieņēmumiem, kā arī šogad SM dzēšot 2008.gadā pret pārvadātājiem radušās saistības, pēc pašreizējām prognozēm pārvadātājiem par 2009.gadu nav kompensēti zaudējumi 6,2 miljonu apmērā.

Ievērojot to, ka nākamgad dotācijas sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem ir piešķirtas 50 miljonu latu apmērā, kas pret 2009.gadu ir samazinātas par 25%, uz nākamo periodu (2010.gadu) kopējais dotāciju samazinājums, ja jākompensē arī 2009.gada parādsaistības, ir 35%.

Tādējādi 2010.gadā piešķirtais valsts budžeta dotācijas apjoms jāsamazina par 2009.gada parādsaistībām, kā arī jānodrošina pietiekami pārvadājumu apjomi, lai garantētu iedzīvotājiem pieeju brīvi pārvietoties. Parādsaistības par iepriekšējiem pārskatu periodiem rada negatīvas tendences tekošajam pārskata periodam, kā arī ilgtermiņā, uzsver SM.

Latvijā

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais