Valdība vēl nelemj par bērnu kopšanas pabalsta paaugstināšanu

Valdība šodien nolēma pagaidām neatbalstīt grozījumus bērnu kopšanas pabalstu regulējošajos Ministru kabineta noteikumos, kas paredz, ka no 2014.gada 1.janvāra bērnu kopšanas pabalsta apmērs pieaugs no 100 līdz 120 latiem.

Valdība novirzīja šo jautājumu papildus skaņošanai ar Tieslietu ministriju, lai izvērtētu juridiskos riskus. Likumprojektus plānots atkārtoti skatīt pēc nedēļas.

Bērna kopšanas pabalstu šobrīd saņem sociāli neapdrošināti vecāki no bērna dzimšanas līdz pusotra gada vecumam, kā arī sociāli apdrošināti vecāki no bērna gada līdz pusotra gada vecumam.

No bērna dzimšanas līdz gada vecumam sociāli apdrošināti vecāki saņem vecāku pabalstu. Valdībā šodien tika iesniegti, bet izskatīšanai uz nedēļu atlikti arī grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un Valsts sociālo pabalstu likumā, kas paredz no 2014.gada 1.oktobra pagarināt vecāku pabalsta izmaksas termiņu līdz bērna pusotra gada vecumam, un nosaka, ka vienlaicīgi tiek izmaksāts arī bērnu kopšanas pabalsts - visu vecāku pabalsta saņemšanas laiku.

Bērnu kopšanas pabalsta kopējais saņēmēju skaits šā gada pirmajā pusgadā bija 25 922, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras dati.

Grozījumi noteikumos "Par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību", kā arī likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un Valsts sociālo pabalstu likumā vēl jāpieņem Saeimā.

Svarīgākais