Pēc Afganistānas misijas NATO gatavojas lielāku uzmanību veltīt Eiropai

Pēc NATO misijas noslēguma Afganistānā militārā alianse plāno lielāku uzmanību veltīt Eiropai, un jau iecerēts vairums militāro mācību, galvenokārt Vidusjūras reģionā.

Pašlaik notiekošās mācības "Brilliant Mariner 13" ir NATO vērienīgākās jūras spēku mācības pēdējo septiņu gadu laikā, uz manevriem pulcējot 23 karakuģus no sešām valstīm, kā arī 5000 karavīru no astoņām valstīm.

No 25.septembra līdz 6.oktobrim plaša Tirēnu jūras daļa pie Itālijas piekrastes ir norobežota, lai NATO spēki mācībās varētu simulēt jūras kauju tradicionālā izpratnē, gaisa uzbrukumu, teroristu uzbrukumu un pat glābšanas operāciju.

Līdzās Itālijai piederošajam lidaparātu bāzes kuģim "Cavour" mācībās piedalās arī divas zemūdenes, trīs iznīcinātāji, četras fregates un seši mīnu traleri no Itālijas, Spānijas, Lielbritānijas, Vācijas, Francijas un Turcijas. Kopumā šajos manevros piedalās 12 no 28 alianses dalībvalstīm.

"Šāda veida mācības turpmākos pāris gadus būs viena no mūsu prioritātēm," apstiprina ASV ģenerālis un NATO spēku virspavēlnieks Filips Brīdlovs. "NATO pēc 2014.gada virzās no kaujas stāvokļa uz gatavības stāvokli."

Afganistānas misija, kuru plānots noslēgt nākamgad, kļuvusi par lielāko NATO militāro operāciju 1949.gadā izveidotās alianses vēsturē.

"Mēs atrodamies NATO darbības, sadarbības un spēju virsotnē, jo mēs kopā cīnāmies 12 gadus," komentējot dalībvalstu ieguldījumu Afganistānas misijā, norāda Brīdlovs, vienlaikus gan brīdinot - "ja mēs kaut ko nepasāksim, šīs spējas laika gaitā mazināsies".

NATO atgriešanās pie iepriekšējām operācijām notiks laikā, kad alianse saskaras ar vairumu izaicinājumu - ASV savus militāros resursus pastiprināti novirza uz Āzijas un Klusā okeāna reģionu, alianses dalībvalstis Eiropā spiestas samazināt izdevumus aizsardzībai, un aptaujas liecina, ka NATO dalībvalstīs aizvien pieaug pretestība pret militāru iejaukšanos.

Taču NATO negrasās zaudēt modrību, jo īpaši Vidusjūras reģionā, kuru satricinājuši Arābu pavasara notikumi, uzsver alianses amatpersonas.

"Sacelšanās Vidusjūras un Ziemeļāfrikas reģionā un vājā pārvaldība nenoliedzami satrauc sabiedrotos un rada iespējamu risku nākotnē," uzsver NATO ģenerālsekretāra vietnieks Aleksandrs Veršbovs.

Alianse turklāt nevar ignorēt arī Maskavas lēmumu Sīrijas krīzes dēļ pastiprināt Krievijas floti Vidusjūras austrumu reģionā.

Tikmēr Ziemeļaustrumeiropā, kas ir vēl viens reģions, kurš var izraisīt spriedzi attiecībās ar Krieviju, NATO novembrī rīkos kopš 2006.gada lielākās apvienotās gaisa, jūras un sauszemes spēku mācības. Militārie manevri, kam dots nosaukums "Steadfast Jazz" notiks Baltijas valstīs un Polijā, un tajās piedalīsies 6000 karavīru no 20 NATO dalībvalstīm un partnervalstīm, tostarp Ukrainas un Somijas. Mācības notiks no 2. līdz 9.novembrim.

Brīdlovs gan norāda, ka mācību mērķis neesot simulēt iespējama Krievijas uzbrukuma atvairīšanu.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais