Rudens stādu parādē indīgas ogas tirgo kā brūklenes

© sunbreaknursery.com

Laikraksts "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" vēsta par gadījumu Jūrmalā, kur laikraksta žurnāliste, pērkot brūkleņu stādus, nopirkusi augu, kura ogas lielā daudzumā ir indīgas.

"21. septembrī Bulduros notika Rudens stādu parāde. Staigājot pa ejām, ieraugām podiņus, ko stādu pārdevējs ņem no speciālas paletes un piedāvā kā lielaugļu brūkleni. Atceramies, ka lielogu dzērveni dažkārt sauc par dižbrūklen. Augs ir skaists, ziedi kā brūklenei, ogas arī, tikai izmēra ziņā līdzīgas dzērvenei. Lapas spoži zaļas kā brūklenēm, tikai lielākas. Interese liela, pārdevējam tirdzniecība iet no rokas. Par Ls 2 nopērku vienu. Tā kā par katru augu gribas uzzināt ko vairāk, lūdzu, lai pārdevējs šim augam iedod latīnisko nosaukumu, jo sapratu, ka latviešu valodā to var nosaukt dažādi.

Pārbraucot mājās, sāku meklēt internetā un atradu ziņas par jauniegādāto augu. Tā izrādījās ložņu goltjera. Šo augu izmanto apstādījumos kā klājenisko augu, jo tas aug 20 cm austs, tam ir krāšņas, sarkanas ogas. Eiropas valstīs goltjeras ir iecienīts mūžzaļš dekoratīvs istabas augs, kas rotā māju novembrī un decembrī. To var lietot ēterisko eļļu ieguvei, ko izmanto kā ārstniecības līdzekli, dezinfekcijas līdzekli, pret sāpēm. Taču šo augu nedrīkst pārdozēt, jālieto uzmanīgi, jo tas ir indīgs."

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.