Daļa medicīnas iestāžu, gatavojoties eiro, cēlušas cenas

Atsevišķi veselības centri saviem pacientiem no 1. oktobra, kad visas cenas jānorāda gan latos, gan eiro, sagādājuši pārsteigumu būtiski mainot cenrāžus - ir mainītas cenas latos, taču eiro tās ir apaļas, vēsta Latvijas Radio.

Uzņēmēji taisnojas, ka tikai vēlējušies noapaļot cenas eiro.Medicīnas centros acīmredzami mainījušās cenas latos par maksas pakalpojumiem.Kādā centrā masāža  agrāk maksājusi 10 latu, tagad 10 latus un 54 santīmus. Cena eiro gan ir apaļa.

Viens no medicīnas centriem, kas mainījis pakalpojumu cenas latos, ir Jūras medicīnas centrs.

„Lai vienkāršotu procedūru, mēs esam cenas pacēluši uz augšu vai uz leju, bet vidēji cenas nemainās. Bet tas mērķis bija noapaļot, lai būtu apaļos skaitļos eiro,” Jūras medicīnas centra vadītājs Jānis Birks norāda, ka šādas cenas būs arī, kad ieviesīs eiro:

„Bet jāsaka, ka veselības aprūpē tarifi, kas bijuši samazināti par 20% pirms četriem gadiem sakarā ar krīzi, nav mainīti visus šos gadus, bet izmaksas ir stipri pieaugušas - gan saistībā ar PVN likmes pieaugumu medicīnas precēm, tarifi nav mainīti arī tad, kad arī mainītas minimālās algas divas reizes, protams, siltuma izmaksas, medikamentu izmaksas ir ievērojami pieaugušas. Protams, mēs esam spiesti rēķināties ar izmaksu pieaugumu.”

Birks piebilst, ka tas saistīts nevis ar eiro, bet gan ar izmaksu pieaugumu. Tiesa, Jūras medicīnas centrs nav vienīgais centrs, kas mainījis pakalpojumu cenas latos. Tāda pat prakse ir arī, piemēram, medicīnas sabiedrības „Elite” meitasuzņēmuma "Pulss 5". 

Svarīgākais