Riekstiņš aicinās izvērtēt iespēju palielināt Latvijas iesaisti Afganinstānas karā

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) pēc atgriešanās no NATO ārlietu ministru sanāksmes Briselē aicinās augstākās valsts amatpersonas izvērtēt iespējas palielināt Latvijas iesaisti -- civilo vai militāro -- misijā Afganistānā.

Ministrs aģentūrai LETA sacīja, ka, atgriežoties Rīgā, viņš par "vispārējo noskaņojumu NATO sabiedroto vidū" sniegs informāciju premjeram Valdim Dombrovskim (JL), Valsts prezidentam Valdim Zatleram un kolēģiem valdībā.

Ārlietu ministrs norādīja, ka sanāksmē Briselē vairākas valstis jau paudušas diezgan konkrētu apņēmību palielināt savu iesaisti misijā Afganistānā. Tāpat citas valstis norādījušas, ka izvērtēs šo iespēju.

"Arī Latvijai būtu nepieciešams vismaz paskatīties uz šīm iespējām, ļoti labi apzinoties, ka budžeta situācija ir sarežģīta. Tomēr jāatzīst, ka budžeta situācija ir sarežģīta daudzās valstīs," vērtēja ministrs.

Viņš uzsvēra, ka šis tiek uzskatīts par izšķirošu brīdi alianses misijai Afganistānā, tādēļ NATO ģenerālsekretārs lūdzis visas valstis izvērtēt šo iespēju.

Aizsardzības ministra (AM) biroja vadītājs Airis Rikveilis aģentūru LETA informēja, ka pie pašreizējā AM budžeta papildus karavīru nosūtīšana uz Afganistānu nav iespējama. Šādu iespēju varētu vien vērtēt, saņemot papildus finanšu līdzekļus.

Jau ziņots, ka ASV prezidents trešdien paziņoja par 30 000 karavīru lielu papildspēku nosūtīšanu uz Afganistānu, solot pārņemt iniciatīvu, lai izbeigtu nepopulāro karu un sāktu spēku izvešanu 2011.gada jūlijā.

Savukārt NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens pēc šī paziņojuma atklāja, ka ASV sabiedrotie uz Afganistānu gatavi nosūtīt vēl vismaz 5000 karavīru.

Patlaban NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos dien 174 Latvijas karavīri, no kuriem 34 dienesta pienākumus pilda kopējā Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā, veicot Afganistānas Nacionālās armijas vienības vadības un karavīru apmācību šīs valsts austrumu provincēs.

Šonedēļ Rīgā ASV valsts sekretāres palīdzes vietniece ASV Valsts departamenta Eiropas un Eirāzijas lietu birojā Pamela Kvanruda gan žurnālistiem norādīja, ka ASV nelūdz Latvijai sūtīt papildspēkus dalībai NATO misijā Afganistānā un augstu novērtē, ka mūsu valsts, neskatoties uz ekonomiski grūto situāciju, spēj pildīt savas saistības aliansē.

Kvanruda pauda ticību, ka alianses dalībvalstis būs saprotošas vienas pret otru, izprotot smagos lēmumus saistībā ar ekonomiku un finanšu situāciju, kas jāpieņem Rīgā.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēdē otrdien, 1.oktobrī, deputāti spriedīs par sociālo tīklu vietņu ietekmi uz valsts ekonomiku, liecina apakškomisijas darba kārtība.

Svarīgākais