Rīgā aizdomās par 30 latu kukuļņemšanu aiztur divus ceļu policistus

Rīgā Valsts policijas (VP) Iekšējās drošības birojs šonedēļ aizdomās par 30 latu kukuļņemšanu aizturējis divus ceļu policistus, aģentūru LETA informēja VP Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Rīgas reģiona pārvaldes ceļu policisti naudu pieprasījuši un pieņēmuši, lai ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējam netiktu sastādīts administratīvais protokols.

Policistiem draud brīvības atņemšana no diviem līdz desmit gadiem.

Vienam policistam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis - aizliegums pildīt pienākumus, kas saistīti ar lēmumu pieņemšanu administratīvo aktu sastādīšanā.

Korupcijas izskaušana ceļu satiksmē arī šogad ir izvirzīta par vienu no VP prioritātēm.

Visbiežāk kukuli dod ceļu policistiem - šogad deviņos mēnešos tikai aptuveni 6% gadījumu kukulis dots citas struktūrvienības darbiniekiem.

Piedāvāto kukuļu summu apmērs svārstās vidēji no 5 līdz 400 latiem. Savukārt kukuļņēmēju kukuļu apmērs svārstās vidēji no 10 līdz 100 latiem.

Kukulis uz ceļa tiek dots par dažādiem pieļautajiem pārkāpumiem, izplatītākie no tiem ir atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana, transportlīdzekļa vadīšana alkoholisko dzērienu iespaidā un transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa nosacījumu pārkāpšana.

Jau ziņots, ka Latvijā šogad fiksēti 82 gadījumi, kad autovadītāji piedāvājuši kukuļus ceļu policistiem, lai izvairītos no soda.