Latvijas olimpiešus ietērps dzintara krāsā

© Romans Kokšarovs

Latvijas komandas tērpi ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos būs ieturēti dzeltenos toņos, nevis nacionālajās krāsās. Gan Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK), gan arī tērpu dizaineri ir pārliecināti, ka apģērbi būs moderni un latviski un Latvijas sportisti tikts atpazīti, kad iesoļos stadionā.

Prezentējot tērpu skices, LOK pārstāvji gan pauda nožēlu, ka šogad informācijas noplūdes dēļ izpaliks pārsteiguma moments, kā tas bijis iepriekš, kad sabiedrība ieraudzīja jau gatavos apģērbus tieši pirms olimpiskajām spēlēm. Iemesls – pagājušajā nedēļā publiskotā informācija, vēršot uzmanību uz to, ka jaunie tērpi būs ļoti līdzīgi iepirkuma konkursā uzvarējušās somu kompānijas Halti OY jaunajā ziemas katalogā redzamajiem oranžīgajiem apģērbiem.

LOK ģenerālsekretārs un Latvijas delegācijas vadītājs Sočos Žoržs Tikmers uzsvēra, ka svarīgākais, lai 80 komandu vidū mūsu valsts sportisti izceltos un būtu atpazīstami. Viņaprāt, šā lielā sporta notikuma tērpu modeļiem ne vienmēr jābūt nacionālā karoga krāsā. Debates par šo tēmu esot parasta parādība – vieni ir par to, ka komandām jābūt atsaucei uz karoga toņiem, otri uzskata, ka tā nav laba prakse. Līdz šim Latvijas sportisti bijuši ģērbti dažādos krāsu salikumos – gan melnbaltā, gan sarkani pelēkā, gan zaļā. Šajos sporta svētkos galvenais akcents likts uz to, lai tiktu izstrādāta vienota dizaina līnija visiem tērpiem. Dizainers Gvido Zālītis pievienojās LOK pārstāvim, sakot, ka «vienmēr ir jautājums: vai tērpi ir fons nacionālajiem valsts simboliem, vai tie ir kā vides reklāmas objekti. Ja tas ir otrs variants, tad tiem jābūt ļoti pamanāmiem. Dzeltenā krāsa, kas man atgādina dzintaru, tāda arī ir». Lai gan jāpiekrītot teicienam, ka nav sliktu krāsu un tie ir tikai interpretācijas jautājumi. Dizainers skaidroja, ka apģērbā esot iekodēti arī pieci dabas elementi – ūdeņi, meži, lauki, saule un ļaudis – un kopā tie radīšot vienotu spēku, kā arī liks novērtēt Latvijas komandu kā drosmīgu un inovatīvu. Tērpu skiču autore un modes māksliniece Natālija Jansone arī pauda prieku, ka netiks lieki nonivelēti nacionālie simboli. Viņai šķietot laba dzeltenā un brūnā saspēle, kas rodama dabā un ir arī ļoti latviska. Kā īpaši akcenti paredzēti arī citu krāsu ielaidumi tērpos, kas šobrīd esot ļoti moderni.

LOK prezidents Aldons Vrubļevskis neslēpa neizpratni par presē izskanējušajiem iebildumiem pret izvēlēto krāsu. Krekliņi Soču olimpiādes toņos prezentēti jau pirms pāris nedēļām LOK un kompānijas Ford sadarbības pasākumā. «Uz busiņiem bija redzami sportisti dzeltenos krekliņos, un tobrīd tas viss tika uztverts pozitīvi,» sacīja LOK prezidents, paužot izbrīnu par vēlāk sacelto ažiotāžu, jo arī pašiem sportistiem neesot pretenziju pret iecerēto apģērbu. Tāpat viņš nesaprotot, kāpēc komitejas rīcība tiekot uztverta ar tādām aizdomām, jo ne jau pirmo, bet 12. reizi olimpiskā komanda tiek gatavota lielajam pasākumam. Vienmēr un arī tagad viss tiekot darīts atbilstoši likuma prasībām, tajā skaitā – iepirkumi. Trīs jau ir notikuši, bet vēl trīs tikšot sludināti. Diemžēl pirmajā neesot pieteicies neviens Latvijas uzņēmums, taču pārējos interese bijusi arī no pašmāju firmām. Par konkrēto iepirkumu, kurā uzvarējusi somu kompānija, – A. Vrubļevskis skaidroja, ka tieši tādos toņos, kādi bijuši tās katalogā, mūsu komanda nestartēs. Nosakot uzvarētāju, svarīga bijusi arī cena – tā nav no pašiem augstākajiem, ne arī zemākajiem plauktiem. Somu piedāvājums tiešām bijis finansiāli izdevīgs. Piemēram, šādas firmas jakas veikalā esot nopērkamas par 400 eiro, bet LOK tās varēs iegādāsies par 145 eiro un bikses nevis par 230 eiro, bet 86 eiro. Viņš arī norādīja, ka LOK viena sportista ietērpšanai plāno tērēt ap 900 līdz 1000 latiem. Būtiski esot arī tas, ka tērpi nebūs pārāk biezi, jo Sočos parasti februārī esot plus 17.