Pašvaldības nākamgad varēs aizņemties līdz 200 000 eiro

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un valdība šodien panākusi vienošanos, ka pašvaldību aizņemšanās iespēja prioritātēm nākamajā gadā tiks palielināta līdz 200 000 eiro, kā arī tiks papildināti prioritārie mērķi - ar iespēju aizņemties ceļu un ielu infrastruktūras sakārtošanai.

Šāda vienošanās tika panākta pēc garām diskusijām un nelielu neizpratni par Finanšu ministrijas un valdības piedāvājumu.

Sākotnēji abas puses palika pie sava - LPS prasīja, lai aizņemšanās griesti tiktu palielināti no pašreizējiem 100 000 latu līdz 300 000 eiro (210 000 latu) nākamajā gadā, bet valdība sākotnēji pieturējās pie pašreizējiem aizņēmumu griestiem -100 000 latu. Tomēr diskusiju laikā premjerministrs nāca klajā ar jaunu piedāvājumu - palielināt aizņēmuma griestus līdz 200 000 eiro (140 000 latu). Tāpat viņš piedāvāja iekļaut jaunu prioritāti, kam iespējams aizņemties, - ceļu un ielu infrastruktūras sakārtošanai - ar nosacījumu, ka pašvaldības nodrošina tam 30% līdzfinansējumu.

Sākotnēji LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis šādam piedāvājumam nepiekrita, norādot, ka pašvaldības nevar nodrošināt šādu līdzfinansējumu. Viņš uzsvēra, ka arī šī piedāvātā summa ir par mazu, lai pašvaldības varētu realizēt savas vēlmes. Savukārt gan premjers, gan arī Finanšu ministrijas eksperti skaidroja, ka, nosakot neierobežotus aizņemšanās griestus, cietīs mazās pašvaldības, jo lielās pašvaldības, kam ir lielāki resursi, pasteigsies izmantot pieejamo finansējumu, mazajām pašvaldībām neatlicinot līdzekļus.

Visbeidzot tomēr abas puses vienojās, ka aizņemšanās griesti tiek paaugstināti un tiek pievienota jauna prioritāte, kam var tērēt šos līdzekļus, nodrošinot pašvaldību 30% līdzfinansējumu ceļu infrastruktūras sakārtošanai.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis aģentūrai LETA sacīja, ka panāktā vienošanās par aizņemšanās griestiem - 200 000 eiro - attiecas uz pašu pašvaldību izvirzītajām prioritātēm un no tām izrietošajām vajadzībām. Savukārt tiem pašvaldību aizņēmumiem, kas saistīti ar valsts līmenī noteiktajām prioritātēm, nav noteikti maksimālie griesti, un šajā gadījumā ierobežojums aizņēmuma apmēram ir pašvaldības budžeta iespējas jeb tas, cik lielu aizņēmumu pašvaldība var "pacelt".

Svarīgākais