Latvijas un Lietuvas glābēji kopīgi mācīsies likvidēt plūdus

No šodienas līdz 27.septembrim, Jelgavas novada Kalnciemā, Jelgavas ielā, norisināsies Latvijas un Lietuvas glābšanas dienestu kopīgas praktiskās mācības plūdu seku likvidēšanā, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Viktorija Šembele.

Mācības tiek organizētas, īstenojot Eiropas Savienības (ES) finansēto Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmu "Ātrās reaģēšanas komandas izveide plūdu seku likvidēšanai Latvijas-Lietuvas pierobežas teritorijā". Mācību mērķis ir ne vien pilnveidot glābēju iemaņas darbā ar specializēto tehniku, bet arī attīstīt sadarbību starptautiskā komandā, pilnveidot iemaņas komandas vadīšanā un darba plānošanā.

Projekta izpildes laikā tika izveidota apmācīta un ekipēta pārrobežu glābēju komanda, kas nepieciešamības gadījumā var veikt plūdu radīto seku likvidēšanu Zemgalē un Šauļu apgabalā Lietuvā, atsūknējot ūdeni no piesārņotām teritorijām, kad ūdens līmenis krītas, un pasargājot stratēģiski svarīgos objektus plūdu laikā. Komandu veido 30 cilvēki, no kuriem desmit ir VUGD amatpersonas no Jelgavas, Dobeles un Bauskas daļām.

Mācību laikā plūdu likvidēšanas komanda, izmantojot specializēto tehniku un aprīkojumu, veiks ūdens atsūknēšanu un pārsūknēšanu, veidos nometni, kā arī plānos un organizēs komandas locekļu darbu.

Kā informēja Šembele, šajā projektā VUGD jau iegādājās konteinervedēju, konteineru plūdu seku likvidēšanai, kurā novietotas trīs alumīnija laivas, divi "Hansa" dēļi, hidrotērpi, glābšanas vestes, piepūšamā telts nometnes izveidošanai, ceļa zīmes notikuma vietas ierobežošanai, zāģi, rokas instrumenti un ģenerators, konteineru-cisternu piesārņotā ūdens savākšanai un izvešanai no notikuma vietas, šļūteņu konteineru, divasu piekabi konteineru pārvadāšanai, visurgājēju ar sešu riteņu piedziņu un augstas veiktspējas sūkņu staciju.

VUGD Zemgales reģiona brigādes komandiera vietnieks Andrejs Mihailovs ir pārliecināts, ka apmācītas un tehniski nodrošinātas komandas izveide ļaus dienestam daudz efektīvāk cīnīties ar plūdiem Lielupes baseinā un Šauļu apgabalā Lietuvā. "Šobrīd pavasara plūdiem Zemgalē mēs esam daudz labāk sagatavojušies nekā jebkad iepriekš. Mācības mūsu prasmes un iemaņas nostiprinās un attīstīs," sacīja Mihailovs.

Projekta īstenošana tika sākta 2012.gada 1.februārī un noslēgsies 2014.gada 1.februārī. Projekta partneri ir Lietuvas Šauļu apgabala ugunsdzēsības un glābšanas dienests, VUGD, Jelgavas dome un Šauļu pašvaldība. Projekta kopējais finansējums ir 1,18 miljoni eiro (826 362 lati), no kuriem puse tiek tērēta VUGD vajadzībām. Līdzfinansējums no Latvijas valsts budžeta ir 89 727 eiro (63 060 lati).