Stiprais vējš visvairāk bojājis elektrolīnijas Kurzemē un Latgalē

Šodien plkst.17 elektroapgāde spēcīgā vēja dēļ visvairāk traucēta Kurzemē, Ventspils apkārtnē, un Latvijas austrumu daļā - Preiļu apkārtnē, informēja AS "Sadales tīkls".

Uzņēmuma dispečeru apkopotā informācija liecina, ka bojājumi elektrotīklā spēcīgā vēja dēļ rodas un tiek arī novērsti atbilstoši vētras pārvietošanās ceļam. Teju visus bojājumus ir izdevies novērst rajonos, kur spēcīgais vējš tos bija izraisījis pēcpusdienā, piemēram, Pierīgā - Ķekavā, Juglā, Ādažos, kā arī virzienā uz Tukumu, Talsiem, Saldu.

Arī Latvijas austrumu daļā spēcīgais vējš pārvietojas, un Daugavpils apkārtnē AS "Sadales tīkls" jau ir novērsusi lielāko daļu no vēja izraisītajiem bojājumiem.

Visvairāk ir gadījumu, kad elektrolīnijas bojā nolauzti koki un zari, kas krītot pārrauj vadus. Spēcīgais vējš dažviet rada elektrolīnijas atslēgšanos, jo nolauzti atsevišķi zari tiek vēja ietekmē iesviesti elektrolīnijas vados, kur tie aizķeras un izraisa avārijas atslēgumu elektrotīklā.

Ņemot vērā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes, ka brāzmainais vējš var sasniegt arī vētras spēku un šādi laika apstākļi var saglabāties vēl pāris nākamās dienas, "Sadales tīkla" operatīvās izbraukuma brigādes turpina strādāt pastiprinātā režīmā un sadarbībā ar elektrotīkla dispečeriem kontrolē situāciju klientu elektroapgādes nodrošināšanai.

Kā norāda uzņēmums, avārijas atslēgumu gadījumā, lai nodrošinātu elektrodrošību atjaunošanas darbu laikā, elektromontieriem ir papildus jāatslēdz elektrolīnijas posmi un jānodrošina elektroapgāde no citām transformatoru apakšstacijām, tāpēc ir laika periodi, kad bez sprieguma palikušo klientu skaits ir svārstīgs. Kad kāds no vidējā sprieguma bojājumiem ir novērsts, elektroapgāde tiek atjaunota plašākam klientu lokam.

AS "Sadales tīkls" nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu objektu visā Latvijas teritorijā. Elektroenerģijas sadales tīklu kopgarums ir gandrīz 95 000 kilometru.