Glābēji šodien 20 reizes devušies likvidēt vēja radītos postījumus

Šodien no plkst.6 līdz 16.30 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki 20 reizes devušies novērst stiprā vēja radītos postījumus. Puse izsaukumu saņemta no Rīgas.

Kā aģentūru LETA informēja VUGD preses pārstāve Viktorija Šembele, 14 gadījumos glābējiem nācies novākt uz ceļa braucamās daļas nokritušus kokus un zarus, kas traucējuši satiksmi.

Rīgā, Lēdurgas ielā, vēja nolauzts koks bija uzkritis uz elektrības vadiem, bet Maskavas ielā - uz kāda kioska. Dobelē un Jelgavā koki bija aizlūzuši tā, ka tie apdraudēja gājējus, bet citviet Dobelē koks bija uzkritis uz celtniecības vagoniņa.

Tikmēr Rīgā, Brīvības ielā, vēja brāzmas no staba atrāvušas reklāmas plakātu, apdraudot gājējus.

Kā atzina Šembele, iedzīvotāju lūgumi palīdzēt novērst stiprā vēja radītos postījumus šodien saņemti no dažādām Latvijas vietām, bet pēdējo stundu laikā vairāk zvanītāju bijis tieši no galvaspilsētas.

Kā ziņots, šodien Rīgā un citviet Latvijā pūš stiprs ziemeļrietumu vējš un ilgstoši līst lietus. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdināja, ka iespējams arī pērkona negaiss un krusa.

VUGD atgādina, ka stiprā vējā un negaisā bez īpašas nepieciešamības nevajadzētu iet ārpus telpām, kā arī vēlams atturēt no pastaigām bērnus, vecus cilvēkus un invalīdus.

Laikus jāsagatavojas elektroenerģijas padeves pārtraukumiem, ievietojot baterijas kabatas lukturos un radiouztvērējos. Tāpat nevajadzētu aizmirst uzlādēt mobilos tālruņus.

Autovadītājiem jāparūpējas par to, lai transportlīdzekļi nebūtu novietoti pie kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmu stendiem un tamlīdzīgām konstrukcijām. Stipra vēja brāzmu brīžos iedzīvotājiem nevajadzētu uzturēties pie logiem, jo blakus esošo koku zari un citi priekšmeti vētras laikā var izsist logu rūtis un izraisīt traumas.

Cilvēkiem vajadzētu aizvērt logus, durvis un bēniņu lūkas, bet daudzdzīvokļu māju iemītniekiem jānovāc vai jānostiprina priekšmeti uz balkoniem. Lauku māju pagalmos jānostiprina saimniecības lietas un jāparūpējas par mājdzīvnieku drošību.

Stiprā vēja laikā nevajadzētu lietot lietussargu, jo tas apgrūtina redzamību, pastiprināti uztver vēja brāzmas un var savainot citus cilvēkus, brīdina VUGD.

Glābēju pieredze liecina, ka daudzi cilvēki stipra vēja laikā speciāli dodas uz jūras krastu, lai apskatītu šo dabas stihiju, nereti ņemot līdzi pat mazus bērnus, taču VUGD atgādina, ka šāda rīcība ir ļoti bīstama, jo ziņkāres apmierināšana var maksāt pat dzīvības cenu.

Stiprā vējā jūrā var veidoties augsti viļņi, tāpēc šajā laikā cilvēkiem kategoriski aizliegts atrasties uz moliem. Mola akmeņi ir slideni, tāpēc viļņu, spēcīgā vēja un slideno akmeņu dēļ cilvēks viegli var iekrist ūdenī. No ūdens paša spēkiem izkļūt ārā praktiski nav iespējams, un zemās ūdens temperatūras dēļ cilvēkam strauji iestājas ķermeņa atdzišana.

Stipra vēja laikā VUGD arī aicina vecākus, ja iespējams, sagaidīt savus bērnus pēc skolas un pavadīt viņus līdz mājām pat tad, ja viņi šo ceļu parasti veic patstāvīgi.

Ja ir nogāzušies vai aizlūzuši koki, kas traucē ceļu satiksmei vai apdraud cilvēku dzīvību, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, iedzīvotājiem ir jāzvana uz vienoto ārkārtas situāciju tālruni 112, bet, ja nolūzušais koks ir nokritis pagalmā vai ielas malā un tas neapdraud cilvēku dzīvību vai veselību, ir jāaicina talkā komunālie dienesti.