Basketbols saņems panākumu algu

Apstiprinājumu guvis premjera Valda Dombrovska apgalvojums, ka Latvijas jauniešu basketbola izlases sudrabs Eiropas čempionātā iedvesmo valdību domāt par lielāku atbalstu šim sporta veidam. Izglītības un zinātnes ministrija jau aplēsusi, ar kādiem izdevumiem basketbolistu apbalvošanai nāksies rēķināties, kad decembrī notiks ikgadējā sportistu prēmēšana par izciliem panākumiem sportā.

Latvijas U-20 izlase šogad bija ļoti tuvu

1935. gada panākumiem, tomēr par Eiropas čempioni nekļuva, fināla spēlē zaudējot Itālijai. Izcīnīts sudrabs, kas arī ir izcils sasniegums un saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem tiesīgs pretendēt uz naudas balvu. Latvijas Basketbola savienība jau iesniegusi attiecīgu pieprasījumu. Izglītības ministra padomniece Una Ahuna-Ozola vēsta, ka maksimālā summa, uz ko izlases sportisti, treneri, izlases ārsti un apkalpojošie darbinieki var pretendēt, ir 18 000 latu. Ja parēķina, ka komandā ir 18 spēlētāji, 3 treneri un vēl palīgpersonāls, nekas grandiozs neiznāk. Tomēr tas nav gluži viss, jo papildus vēl 7000 latu var saņemt Latvijas Basketbola savienība par izlases iegūtajām tiesībām startēt Eiropas čempionātā. Šī nauda izlietojama, lai veicinātu sporta veida attīstību, piemēram, iegādātos inventāru.

Saskaņā ar procedūru visi ministrijā saņemtie apbalvošanas pieteikumi tiks virzīti tālāk Latvijas Nacionālajā sporta padomē, un te sagaidāms gana daudz kaislību, jo ik gadu uz prēmijām pretendē arī tādas nodarbes, kas profesionālu klasisko sporta veidu pārstāvju skatījumā drīzāk ir brīvā laika pavadīšana vai veselības uzturēšanu. Piemēram, makšķerēšana. Tāpat joprojām neatrisināts jautājums ir, ko darīt ar senioru sportu. Invalīdu sports tagad ir pielīdzināts profesionālajam sportam un, lai nebūtu diskriminācijas – arī prēmēts tiek pēc identiskiem principiem. Tikmēr gados vecie sportisti finansiālu valdības pateicību un atbalstu par saviem starptautiskajiem sasniegumiem līdz šim nav saņēmuši. Arī te saskatāma diskriminācija, ko tagad ir īstais brīdis novērst.

Izglītības un zinātnes ministrija vēsta, ka sadarbībā ar sporta nozari un nevalstiskajām organizācijām pašlaik pārstrādā apbalvošanu regulējošos noteikumus. Iecerēts palielināt sacensībās izcīnīto vietu skaitu, par ko pienākas prēmijas, palielināt arī atsevišķu naudas balvu apmēru, kas acīmredzot būtu īpaši svarīgi komandu sporta veidos, un veikt citas izmaiņas.

Svarīgākais