Ārvalstu uzņēmēji detektīvu aģentūrāsi bieži pieprasa partneru reputācijas pārbaudes

Viens no vispieprasītākajiem pakalpojumiem Latvijas detektīvu aģentūrās ir reputācijas pārbaudes, kuras pasūta ārzemju uzņēmēji, kas vēlas atklāt Latvijā kopuzņēmumu vai filiāli, intervijā ziņu aģentūrai LETA pavēstīja "Rīgas detektīvu aģentūras" valdes priekšsēdētāja Olga Zeļika.

"Biznesmeņiem, kuri ienāk Latvijā, parasti jau ir klientu saraksts, un tos lūdz pārbaudīt. Prasa sekot līdzi tam, lai tiktu ievērots lietu nokārtošanas tiesiskums, lai viņus neviens nepiemānītu, lai darbinieki neveidotu konkurējošus uzņēmumus. Jāpārbauda potenciālie darbinieki un partneri," sacīja eksperte.

Viņa norādīja, ka ārzemju uzņēmējiem Latvija šķiet pievilcīga galvenokārt izdevīgas nodokļu sistēmas dēļ. "Otrkārt, savā dzimtenē, kā man sūdzējās klienti, piemēram, no Šveices un Vācijas, ir liela birokrātija un pārāk stingra kontrole pār biznesu. Katrs solis ir jāattaisno ar stingrām atskaitēm. Pie mums viss notiek elastīgāk. Turklāt mūsu bankas strādā daudz operatīvāk: lai saņemtu nelielu bankas pārvedumu vai vienkārši noņemtu naudu no konta, vācietim jāgaida noteikts laika posms, jāraksta oficiāli pieprasījumi. Ja ir nepieciešams atvērt kontu Anglijā, [attiecīgu] pieprasījumu izskata divas nedēļas," sacīja uzņēmēja.

Pēdējā laikā, līdz ar gaidāmo eiro ieviešanu Latvijā, "Rīgas detektīvu aģentūrā" pieaug ārzemju klientu skaits. "Pie mums lielākoties nāk zviedri un vācieši, lai mēs pārstāvētu viņu uzņēmumu intereses Latvijā uz uzticības pamata. Es uzskatu, ka Latvijā drīzumā tiks atklāts arvien vairāk un vairāk ārzemju uzņēmumu, kas galvenokārt tiks saistīti ar starpniecības pakalpojumu sniegšanu: mani klienti nodarbojas ar mikroaizdevumu izsniegšanu, nekustamā īpašuma vai vērtspapīru tirdzniecību, kā arī loģistiku. Turklāt tiek plānots, ka šīs firmas strādās arī "pašmāju" tirgū un starptautiskajā tirgū," lēš Zeļika.

Runājot par Krievijas uzņēmējiem, kuri brauc uz Latviju, lai nodarbotos ar biznesu, "Rīgas detektīvu aģentūras" vadītāja norādīja uz viņu dāsnumu un uzticēšanos. "Viņi atbrauc uz šejieni kā uz Eiropas valsti, tic visam, ko viņiem šeit pastāsta. Krievi ir dāsni cilvēki, viņi maksā iepriekš, kaut arī es iesaku sadalīt summu kaut vai uz pusēm. Pāris klientu man tā arī teikuši ar izbrīnu: "Šeit taču ir Eiropas valsts!" Es parasti atbildu, ka cilvēki taču ir bijušie padomju," sacīja detektīve.

Svarīgākais