Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Veidos neatkarīgu policiju uzraugošu policiju

© F64 Photo Agency

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, pieņemot, ka pašreiz Valsts policijas paspārnē esošais Iekšējās drošības birojs nespēj tikt galā ar saviem uzdevumiem, kontrolējot policijas darbiniekus, nolēmis izveidot jaunu dienestu, kurš būtu iekšlietu ministra pārraudzībā.

Paplašinot biroja pilnvaras un darbinieku skaitu, tā uzraudzībā būtu apmēram 20 tūkstoši Iekšlietu un Tieslietu ministriju iestāžu darbinieku.

R. Kozlovskis skaidro, ka pašreizējā situācijā, kad Iekšējās drošības birojs (IDB) ir tiešā Valsts policijas priekšnieka uzraudzībā, neizbēgama ir situācija, ka birojam jāizmeklē savu kolēģu nodarījumi. Uz to, ka pašiem policistiem jāizmeklē savi nodarījumi kādā lietā, kurā Iekšlietu ministrija zaudējusi 50 tūkstošus latu, norādījusi arī Eiropas Cilvēktiesību tiesa.

Lai izbēgtu no šādām situācijām, R. Kozlovskis vēlējās, lai jau nākamā gada rudenī jaunais IDB kļūtu par no Valsts policijas neatkarīgu iestādi, spētu palielināt darbinieku skaitu no dažiem desmitiem līdz 120 un uzņemtos ne tikai Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošo dienestu, bet arī Tieslietu ministrijas ziņā esošo ieslodzījuma vietu un Pašvaldības policijas darbinieku kontroli.

Taču šis plāns bijis jāpārceļ uz 2015. gadu, jo budžetā nav naudas, lai palielinātu gan ministrijas darbinieku sociālās garantijas, gan izveidotu biroju, kuram gada laikā būtu nepieciešami apmēram 2,5 miljoni latu.

Ministrs arī uzsvēra, ka pagaidām finansējuma un darbinieku trūkuma dēļ IDB spēj tikai reaģēt uz jau notikušiem likuma pārkāpumiem. Taču līdz ar jaunā IDB izveidi vērība tiks pievērsta arī preventīviem pasākumiem.

Valdība iekšlietu ministra iniciatīvu, kas paredz pašreizējā Valsts policijas pārziņā esošā IDB pārveidošanu par jaunu, iekšlietu ministra pārraudzībā esošu iestādi ar izmeklēšanas iestādes un operatīvās darbības subjekta tiesībām, atbalstījusi.

Neapmierinātu kurnēšanu un neticību tā izraisījusi opozīcijā. Tā, piemēram, Zaļo un zemnieku savienības zaļo spārna deputāts Kārlis Seržants atgādināja, ka valstī jau ir viena iestāde [Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs] ar operatīvās darbības subjekta tiesībām, līdzīgu budžetu un uzdevumiem, bet tā gada laikā ierosinot vien apmēram 30 kriminālprocesu.

Savukārt bijušais iekšlietu ministrs Jānis Ādamsons (Saskaņas centrs) atgādināja, ka šāds birojs iekšlietu ministra pārraudzībā jau esot bijis, taču nezināmu iemeslu dēļ likvidēts. Turklāt viņš uzskata, ka jaunajam IDB vajadzētu uzticēt arī Finanšu policijas un varbūt pat Satversmes aizsardzības biroja pārraudzību.

IDB galvenie uzdevumi ir noziedzīgu nodarījumu, kurus izdarījuši Valsts policijas struktūrvienību darbinieki, novēršana un atklāšana, pārbaužu veikšana par policistu pieļautajiem likumības un disciplīnas pārkāpumiem, profesionālās ētikas normu pārkāpumiem, kā arī citiem ārkārtējiem gadījumiem.