Mūrniece: Motociklistu protests netika saprasts

Motociklistu protesta akcija pret ikgadējās transportlīdzekļu nodevas paaugstināšanu netika saprasta, uzskata iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL).

Intervijā "Latvijas Avīzei" Mūrniece teica, ka pozitīvi vērtē studentu aktivitāti, taču "motociklistu skaļrunāšanu gan diezin vai kāds šajā valstī saprata".

Murniece pieļāva, ka studenti piedalījušies protesta akcijā arī tādēļ, ka tajā laikā tikušas atceltas lekcijas. "Viņu aktivitāte ir saprotama, un vēl jo vairāk tādēļ, ka tika atceltas lekcijas, lai ietu uz piketu," teica Ministre.

Viņa norādīja, ka iepriekšējā dienā Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, kurš saņem lielu algu no valsts naudas maka, atļaujas aicināt studentus uz protestiem un pasniedzējus attaisnot kavētās mācības, tad tas esot jautājums, kā pie mums šīs lietas tiek organizētas. "Atcerēsimies, ka augstskolu rektori pirmo reizi pacēla savas balsis, kad gribēja samazināt viņu algas, kas grozījās ap trim tūkstošiem latu. Kad sāka runāt, ka augstskolu tomēr ir par daudz, atkal rektori protestēja, jo, protams, baidījās zaudēt amatu," uzskata ministre.

Mūrniece uzsvēra, ka viņas iepriekš solītais, ka netiks nepieļautas nekārtības, ir izpildīts. Kā skaidroja ministre, lai nodrošinātu kārtību, pirms piketiem bijis pamatīgi jāstrādā. Pastiprināti kontrolēta interneta vide, kur situācija tika prognozēta daudz sliktāka, nekā tā bija piketu dienā.

Internetā parādījās arī vardarbīgi uzsaukumi, aicinot piekaut, nosist u.c. "Tā bija bravūrīga izrunāšanās, slēpjoties aiz interneta un cerot, ka sabiedrība neuzzinās, kas ir šie cilvēki. Bet uzzinām! Drošības policija pēta šos uzsaukumus," klāstīja ministre.

Kā teica Mūrniece, policiju uztrauc, ka internetā atļaujas visu neatkarīgi no tā, pret ko šie rakstītāji vēršas. Bet, kad policisti izdara visu, lai grautiņus nepieļautu, žurnālisti par to klusējot. Toties tiekot meklēts jauns datums, lai pareģotu, ka atkal tuvojas masu nekārtības. "Pār Latviju neveļas nekārtību vilnis, un tie daži protesti pie Saeimas ir normāla demokrātijas izpausme," uzskata Mūrniece.

Kā ziņots, šonedēļ, laikā, kad Saeima lēma par 2010.gada budžeta pieņemšanu, notika vairākas protesta akcija. Vienu rīkoja motobraucēji, citu - arodbiedrības, bet daudzskaitlīgākā akcija, kurā piedalījās ap 5000 cilvēku, bija studentu protesta gājiens no Ministru kabineta uz Saeimu.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais