21. septembrī Kalnciema kvartālā visi aicināti uz kartupeļu festivālu.
Septembra nedēļas nogalēs, braucot uz jebkuru pusi Latvijā, visur ainavā redzams zīmīgs skats - pa lauku lēnām šūpojas traktors, un tam nopakaļ palekdamies staigā vai tupus rāpus kustas cilvēki ar groziem un spaiņiem. Tur latvieši rok kartupeļus. Ja piestāsiet, sajutīsiet svaigu uzartas zemes smaržu un ugunskura dūmus, kurā talcinieki cep ar visu mizu kartupeļus. Kartupelis joprojām ir viens no pavedieniem, kas pilsētas latvieti saista ar laukiem, un došanās pie lauku radiem vai draugiem uz kartupeļu talku nāk par labu vismaz trijos veidos: tā ir iespēja izkustēties svaigā gaisā, satikt sen neredzētos savējos, un tikt pie veselīgi audzētiem kartupeļiem, nemaz nerunājot par sātīgām lauku vakariņām pēc talkas. Jā! Tās ir mūsu tradīcijas, mūsu kopība.
"Lauku Ceļotājs" un Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība kopā ar Kalnciema kvartālu rīko Kartupeļu festivālu.
• "Lauku ceļotāja" informācijas telts darbosies kā lauku vēstniecība. Te varēs uzzināt, kur šoruden doties pēc visdažādākajiem lauku labumiem - no kartupeļiem līdz vīnogām. Ja kāds vēlas izbaudīt saulainu atvasaras nedēļas nogali, baudot kraukšķīgas kartupeļu pankūkas ar brūkleņu zapti, "Lauku ceļotājs" neskoposies ar padomu.
• Kalnciema ielas tirdziņā jau no desmitiem rītā rosīsies tirgotāji. Varēs pirkt visgaršīgākos kartupeļus tieši no audzētājiem, dažādus no kartupeļiem gatavotus gardumus un izstrādājumus.
• Tirgus laukumā restorāns "Māja" un uzņēmums "Eco-Catering" piedāvās īpašos kartupeļu ēdienus, savukārt restorāns "Vincents" un Mārtiņš Rītiņš jūs gaidīs Vīnu veikalā;
• Īsi pirms vienpadsmitiem pasākumu iedziedās folkloras kopa "Putni", bet vēlāk apdziedāšanās mākslu demonstrēs arī Rucavas sievas. Pēc tam uz skatuves kāps kartupeļu audzētāji un dalīsies kartupeļu gudrībās - kādas šķirnes vislabāk der kraukšķīgām kartupeļu pankūkām, kādas ir visražīgākās un pieprasītākās, ko stādīt un ko pirkt.
• Vismaz 20 kartupeļu šķirnes- piemērotākās audzēšanai, ēdienu gatavošanai, uzglabāšanai - pulksten vienos saruna ar "Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība" vadītāju Aigu Kraukli.
• Āra virtuvē vienpadsmitos Ēriks Dreibants no Trīs Pavāru Restorāna sniegs meistarklasi par kartupeļu ēdienu gatavošanu pēc mūsdienu receptēm. Tiks gatavota kartupeļu un kūpināta laša zupa, kartupeļi un kaņepes mēlē ar lazdu riekstiem un rapšu eļļu, batātes šokolādes konfektes.
• Pēc pulkstens vieniem notiks Kurzemes tradicionālo kartupeļu ēdienu meistarklase. Sandra Aigare no tradīciju nama "Zvanītāji" un Rucavas sievas mācīs gatavot bimbaltīri un Kurzemes skābputru, kartupeļu kukulīšus ar speķkrēma mērcīti un riezi.
• Dienas gaitā varēs uzzināt daudz interesantu faktu par kartupeļiem, notiks kartupeļu stafetes un konkursi. Bērnu istabā visas dienas garumā norisināsies radošās kartupeļu darbnīcas. Mazie varēs nodarboties ar mākslu - taisīt bildes ar un no kartupeļiem, spiest kartupeļu zīmogus, gatavot kartupeļu mini skulptūras.